tiistai 2. helmikuuta 2010

PYSYVÄ OLESKELULUPA ESPANJASSA

02ti 02 2010 Residencian hakeminen



Tänään olivat kaikki palikat paikallaan ja tapasin tulkikseni lähtevän Helena Kiiskin vierasvenesatamaa rajaavan moottoritien varrella. Tunnistimme toisemme helpolla suomalaisiksi, joten mitään neilikkaa ei tarvittu. Ajoimme taksilla virastotalolle. Helena opiskelee täällä espanjaa ja oli avartavaa kuunnella hänen ja taksikuskin jutustelua. Kuski keskusteli peruutuspeilin kautta takapenkillä istuvan Helenan kanssa. Samalla selvisi, että Kanarialla on meneillään trooppinen myrsky. Se siis herätti minut aamukuudelta ja nukutti muutenkin huonosti viime yönä. Edellisiltanakin oli loistavaa salamointia, kuin elosalamat konsanaan, niiden lyöntiväli oli minuutin luokkaa. Olimme tehneet Helenen kanssa treffit jo klo 0830, jotta pääsimme ajoissa jonoon.



Kymmenisen ihmistä oli meitä ennen jonossa pitkin virastotalon seinää (Calle Molino de Viento, 5). Ovet aukesivat yhdeksältä ja pääsimme sisälle turvatarkastusportin kautta, jossa läpivalaistiin kaikki. Saimme samalla jonotusnumeron, joka jaotteli eurooppalaiset ja muut erilleen. Saimme numeron 2 ensin mainittuihin, vaikka olenkin hyvin ruskettunut, kuin pula-ajan nee…. .



Seuraavasta pisteestä meidät ohjattiin itse virkailijan puheille. Hän otti vastaan hakemuksen, passin ja kaksi kopiota passista. Nainen poissulki mahdolliset aiemmat oleskeluluvat ja pohjusti lopullisen luvan, sekä antoi maksulapun (19,28€). Olin täyttänyt valmiiksi Suomi-kerholta hankkimani hakemuksen, joten tämäkin vaihe meni tavattoman vaivattomasti. Kävelimme Helenan opastuksella läheiseen La Caixa-pankkiin maksamaan. Täällä ei käynyt Visa-kortti, olisi pitänyt olla heidän korttinsa, siis varaa kaksikymppiä käteistä mukaan. Ja takasin virastotalolle, jossa pääsimme jonottamatta sisään samaiselle virkailijalle, joka tuota pikaa kirjasi maksun suoritetuksi, luki tiedot ja tulosti vihreälle paperille pysyvän oleskeluluvan Espanjassa (ESPAÑA - CERTIFICADO SE REGISTRO DE CIUDANDO DE LA UNIÓN). Ositteekseni siinä on merkitty Calle Muelle Deportivo Pantalan Q, 18; Las Palmas de Gran Canaria. Siis laituripaikkani. Nyt voin jatkaa talvehtimista Kanarialla. Tällä certifigaatilla saan paikallisten edut mm. matkustaessani laivoilla saarilta toisille. Tämä ei edellytä mitenkään papereiden siirtoa Espanjaan. Oleskelulupaa edellytetään henkilöltä, joka oleskelee Espanjassa keskeytyksettä yli kolme kuukautta (sitä tosin ei mitenkään tarkastettu milloin olin saapunut saarille ja mistä). Niille, jotka aikovat siirtää paperinsa pysyvästi tänne tämä oleskelulupa on monimutkaisen paperisodan ensimmäinen vaihe. Aikaa koko prosessin läpikäyntiin näin aamulla käytimme vain 40 minuuttia.



Helena velottaa tulkintyöstä kympin tunti. Hänen yhteystietonsa saa Suomi-kerholta. Suosittelen hänen apuaan, sillä hän taitaa tuon homman ja sen verran tiukan näköisiä vahteja tiellemme osui, etten olisi halunnut joutua heidän kynsiinsä asiaa taitamattomana, vaikka olenkin tottunut asioimaan satamakonttoreissa (niissä nyt jo tiedän vakiokysymykset). Vähän tämä pysyvä oleskelulupa Espanjassa ottaa henkisesti Kortelan pojan tunnolle, mutta kestän sen kuin mies. Olisin kuitenkin mieluummin tullut Talvseilaukseen viime viikonvaihteessa. Raha kuitenkin ratkaisi, niin kuin monasti (ei niinkään Nean neuvo kulttuurishokin kokemisesta vain yhden kerran).


Las Palmasissa kaikki hyvin vaikka trooppinen myrsky heiluttikin aamulla venettä.

Jk. Vakiokapakkani, siis blogilähettämö Sailor´s Bar on talvilomalla -17.2. asti. Saa nähdä mistä lähetän tämänkin tekstin blogiin ja skypetän kotiin, varsinkin kun ulkona sataa.

Jk2. Lähetin tämän leca-soraharkkojen päältä ulkotilassa vailla katoksen suojaaWiFi toimii siis yhä. Baarini on remontissa. –En muista viimeistä iltaani täällä (ei kai sen takia).
_

2 kommenttia:

  1. Onnea oleskeluluvan johdosta :)!

    Onpas surkeeta kun Sailori on kiinni noin kauan... pidetään peukkuja ettei huomenillalla sada! Terveiset PORIsta (jos vielä muistat sellasen paikan...), nyt olen toki kotona mutta päivällä tuli käytyä tuolla pohjoisessa esikaupungissa.

    VastaaPoista
  2. Onnea vaan herra melkein espanjalainen!
    Miten sinua nyt pitäisi puhutella?
    Toivottavasti siellä ne sateet alkavat vähitellen kuivua.Täällä pohjoisessa lumisateetkin jo riittävät.Jos tuo kaikki lumi olisi tullut vetenä,niin sitten vasta olisikin kurjaa.
    Sunnuntaina meren jäällä hanki häikäisi jo "kevätauringossa".Rusketusta siellä ei vielä saa.Pitää tulla hakemaan etelästä.
    Näkemisiin!
    Soili

    VastaaPoista