keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

PUENTE COLGANTE DE PORTUGALETE

PUENTE COLGANTE DE PORTUGALETE



30su 05 2010 Vizcayan silta



Puente Colgante de Portugalete pääsi maailmaperintölistalle vuonna 2006.
Vizcayan silta yhdistää Portugaleten ja Las Arenasin kaupungit Espanjassa Nervion- joen kahta puolta. Sillan rakenne on erikoinen: siinä on liikkuva vaunu, joka kuljettaa enimmillään kuusi autoa gondolissa vilkkaasti liikennöidyn joen yli.



Vizcayan silta on rakennettu vuonna 1893 ja se tehtiin paikkaan, jossa ei ollut tilaa massiivisille ajorampeille, eikä toisaalta voitu katkaista jokisuun vilkasta laivaliikennettäkään. Sillan gondoli kulkee kahdeksan minuutin välein läpi vuorokauden. Sen toiminta keskeytyi neljäksi vuodeksi Espanjan sisällissodan aikana, muulloin se on ollut jatkuvasti käytössä.



Sillan on suunnitellut baskimaalainen arkkitehti Alberto de Palacio. Silta on 45 metriä korkea ja 160 metriä pitkä. Ylätasolta nämä mitat tulivat hyvin näkyviin. Siinä yhdistyvät 100-luvun rautatyötaito ja moderni kevyempi teräsvaijeritekniikka. Se oli maailman ensimmäinen silta, joka kuljetti ihmisiä ja autoja gondoliperiaatteella. Eurooppaan, Afrikkaan ja Amerikkaan rakennettiin samaa tekniikkaa käyttäen useita muitakin siltoja, tosin vain muutama niistä on enää jäljellä. Vizcayan silta edustaa Unescon maailmanperintölistalla teollisen vallankumouksen ajan teräsrakentamista.



Silta sijaitsee Bilbaon Getxo Marinan ja Las Arena Yachtin läheisyydessä, se näkyi satamaamme. Bilbaoon pääsi metro-linjalla no 1. Bilbaon keskustaan oli 10 kilometriä matkaa.


_

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti