torstai 2. lokakuuta 2014

CIROLATA NIEMI, PORTON LAHTI, SCANDOLA LUONNONRESERVAATTI JA PIANA CALANCHES.

29ma 09 2014 Corsicalaiseen maailmanperintöön tutustumassa.
Corsican ja nimenomaan Calvin sataman valitsin määränpääksi uuden maailmanperintökohteen kokemiseksi. Vuokrasimme jeepin, jolla Mikki ajoi koko iltapäivän ja illan mutkaisilla serpentiiniteillä. Corsican maailmanperintökohde sijaitsee laajassa luonnonsuojelualueessa. Cirolatan niemi on luonnonkaunis mereltä katsoen karu kivimassaltaan mielenkiintoinen nimenkärki. Nyt sekä vuoristosta, että merentasosta nähtynä ymmärtää tämän kohteen erinomaisuuden.
Porton lahti edustaa samaa kauneutta ja on eläinkunnaltaan monimuotoinen. Tässä luontoreservaatissa voi nähdä merikotkan, jota emme nähneet. Lisäksi kirjoissa mainitaan Eleonora falcon ja sehän minua alkoi kiinnostaa, tyttäreni Noran nimikko haukka osoittautui Välimerenhaukaksi. Yhdessä serpentiini mutkassa sanoi Mikille, että tuolla lentää nuolihaukan näköinen lintu, jonka näin vain hetken, joten en kirjannut sitä edes nuolihaukaksi, Myöhemmin lintukirjaa tutkittuani totesin, että se olisi voinut olla tämän seudun erikoisuus, juuri tuo Eleonora falcon. No Mallorcalla sitten sen bongaan. Isohaarahaukkoja ja korppeja lenteli melko paljon.
Nisäkkäistä näimme ketun (raatona tiellä), lehmiä tiellä kävelemässä, tien poskessa syömässä ja illalla nukkumassa tiellä Mielenkiintoisin oli pimeällä auton valoihin tullut musta villisika, joka juoksi hyvän matkaa jeeppimme vierellä. Harmi, etten ennättänyt ottaa siitä kuvaa, saati sitten videota.
Raumalaisell on aika rehtav olo OMAs paedas taas yhde maailmanberindkohte ääreää. Taustall o Capo d´ Orto, jonk kivimas o noussu 1294 metrin gorkeutte.
Erityiseksi tämän luonnonpuiston tekee porfyyrinen kivimassan määrä. Kyse on käsittääkseni syvällä maan sisällä muodostuneesta vulkaanisesta kiviaineksesta, joka on kiteisyydeltään pienijakoista ja vaihtelevaa. Sitä käytetään koruissa. Yleensä se on väriltään mustan ja harmaan sävyjä, mutta täällä se oli pääasiassa punaruskeaa.
Illan jo hämärtyessä ja kylmän tullessa avojeeppiimme näimme yhden tämän kohteen kuvatuimmista sydämellisistä kohteista.
Tämän kirjoituksen kaikenlainen lainaaminen on ankarasti kielletty. Kokemukset ja aistimukset ovat omiamme, niin myös käännös- ja ymmärryserheet. Olen hirsimies en kivimies. Valitettavasti emme löytäneet mitään infokeskusta, josta olisimme saaneet apua tulkinnoillemme. Tavattoman hieno luonnonperintökohde, joka on otettu maailmanperintölistalle jo vuonna 1983

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti