tiistai 7. heinäkuuta 2009

SIKAINFLUENSSA!?!

07ti 07 09 TAUDINKUVA SELKEYTYY

Kyllä nyt tämän reissun etenemistä vastustavat kaikki voimat oikein kunnolla. Tätä kirjoittaessani länsituuli viuhuu mastossa seitsemän beaufortin, 14 metrin, voimalla. Veneen kunnostus on onneksi tänään edistynyt kahden miehen työpanoksella hyvin, lasikuidutus saatiin valmiiksi, tiiviste Sikaflex asennettiin, köli kiristettiin paikoilleen ja ensimmäinen pakkelikerros kölinjuureen tehtiin. Pääsin vivun varteen kölipulttien kiristyksessä.

Otsikon mahdollisesti karmaisevaan asiaan. Nean sairaus on vienyt flikasta kaikki voimat. Kuume on tehnyt suurta haitariliikettä 35,1 – 39,2 asteen välillä. Eilen 6.7.09 käännyimme paikallisen lääkärin puoleen. Hän soitti sairaalaan ja arveli hänellä olevan mahdollisen sikainfluenssaviruksen kantaja. Hetken neuvoteltuaan päätyivät guernseylaislääkärit siihen, ettei potilasta testata, kun sen päivän testit olivat jo lähteneet Englantiin ja testin tuloksen saaminen kestää kaksi viikkoa. Kaiken lisäksi potilas on lähdössä Espanjaan? Nea sai reseptin. Lääkkeet piti noutaa sairaalasta. Myöhästyimme muutan minuutin, eikä Nea päässyt aloittamaan lääkitystä. Hakkaava yskä ja illalla korkea kuume tuskastuttavat potilaan täysin.
Tänä aamuna Nea kävi hakemassa kahdella taksilla lääkkeet sairaalan apteekista. Ensimmäinen vei väärään paikkaan ja lähti pois. Tavattoman byrokraattinen toimitus sai karmaisevan piirteen kun terveysaseman henkilöstö joutui paniikkiin kuultuaan lääkkeen nimen ja ajoivat Nean ulos, sekä kiireesti kaivoivat esiin hengistyssuojaimia. Nea sai lääkkeet ja palasi veneelle. Olemme yrittäneet saada vakuutusyhtiöstämme ohjeita tämän tapauksen varalle ja Kallen mahdollisesta altistumisesta. Sähköpostit eivät ilmeisesti ole tavoittaneet vakuutusvirkailijoita. Nea kirjoitti kolmen tekstiviestin mittaisen selvityksen Rapalan Karille. Vastaus tuli pian soiton merkeissä. Kari totesi lääkkeen olevan juuri sikainfluenssaa vastaan. Totesi, kylläkin, ettei se varmaankaan ole sitä, kun Kalle on vielä täysin terve ja itämisaika on vain muutama päivä. Hän totesi tartuntavaaran poistuvan lääkityksen ollessa päällä, sekä lisägastin olevan turvassa flunssatartunnalta.

Karin soitto oli tavattoman suuri henkinen helpotus meille molemmille. Kiitos vielä henkilääkärillemme siitä. Meidän kahden huojentuneen lisäksi sukulaiset ja muut blogin lukijat voivat olla helpottuneita.

Jälkikommentti guernseylaisesta terveydenhoidosta:
1) Tämähän ei kuulu EUhun ja sairaanhoitopalvelut ovat tarjolla ilmaiseksi täkäläisten lisäksi ainoastaan Jerseyn ja Isle of Manin ja Portugalin kansalaisille, ei edes briteille. Kaikilla muilla tulee olla matkavakuutus, muttei ainakaan kyseinen klinikka laskuttanut vakuutusyhtiötä, vaan edellytti maksua paikanpäällä. Ja kaikenlaista visitor-lomaketta on täytettävä.
2) Vaikka lääkäri näki, että Kalle oli mukana ja tiesi haastateltuaan Neaa meidän asuneen veneessä kymmenen päivää. Hän ei tehnyt elettäkään miettiäkseen toisenkin osapuolen mahdollista tartuntaa vaikka määräsikin sikainfluenssalääkkeen. Meille flunssalääkkeen nimi ei kertonut mitään, emmekä tienneet vasta kun seuraavan päivänä paniikkireaktiosta lääkkeen käyttötarkoituksen. Sen Kari varmisti meille.
3) Mielestämme edellä kuvattu käyttäytyminen oli selkeä heitteillejättö molempien suhteen. Nea oli tutkimustilanteessa nesteytyskunnossa. Parin tunnin tiputus olisi helpottanut huomattavasti tätä päivää ja jouduttanut toipumista.
4) Ilmeisesti lääkkeetkin ovat paikallisille ilmaisia ja lääkäri pystyy niitä antamaan. Vierasmaalaiset joutuvat hakemaan niitä sairaalan apteekista, joka on auki arkisin 9-17 ja missä joutuu hyppäämään luukulta luukulle. Ja joka luukulla virkailija soittaa aina jonnekin.

HARMONINEN KAUPUNKIKUVA




Sitten vielä kevyempään aiheeseen, jos ei melkein työasiaan.
Olemme ihailleet Guernseyn rinteeseen rakentuneen St Peter Portin kaupungin ehyttä, miltei rikkeetöntä kokonaisjulkisivukuvaa. Se näyttää sekä päivällä, että illalla valaistuna todella täydelliseltä. Pitkään mietittyämme totesimme täältä puuttuvan kaikenlaisten valomainosten talojen katoilta. Tällähän mainostaminen hoidetaan ensimmäisen kerroksen värikkäällä kulissitekniikalla yleisbrittiläiseen tapaan ja siinä guernseylaiset ovat käyttäneet irtokirjaimissa runsaasti kultaa ja täyteläisiä värejä. Vain Pelastusarmeijan seinään maalattu teksti pistää silmään.

2 kommenttia:

  1. Tuota lukiessa kyllä lopullisesti muuttui käsitys ranskalaisista ja heidän systeemeistään.Olette joutuneet todella melkoiseen pyöritykseen raukat.Täällä voimme vain toivoa,että saamanne rohto alkaa auttaa,etkä sinä Kalle sairastu.
    Jospa olisitte kunnossa yhtä aikaa paatin kanssa.
    Siinä toivossa

    Soili

    VastaaPoista
  2. Tämähän on kuin käänteinen Ostoskanava: eikä tässä vielä kaikki, lisätään päälle vielä sikainfluensa!

    Gastimetsästys ei toistaiseksi ole tuottanut tulosta. Yhden Karin lisäksi tarvittaisiin turkasesti muutama nuori ja vetreä seilori matkaan mukaan!

    Eräs vanha koulukaverini, jolta kyselin hänen mahdollisuuksiaan lähteä, heitti vastakysymyksen: oletteko Ranskasta yrittäneet selvittää gastitilannetta? Tästä tuli mieleen, että minulla on Pariisissa blogikaveri (suomalainen), joka on naimisissa LaRochellesta kotoisin olevan miehen kanssa. Siltä suunnalta voisi lähteä kyselemään (sitten kun ollaan kohdassa varasuunnitelman varasuunnitelman varasuunnitelma)

    Viestimisiin
    Irmeli

    PS Sun äitis on blogipersoonani

    VastaaPoista