sunnuntai 29. marraskuuta 2009

HARDANGER-KIRJONTAA

25ke 11 09 Las Palmasin vanha kaupunki

Rauhallinen herääminen tyynessä satamassa. Aamusuihkuun mennessä avain teki tenää, pääsin kuitenkin sisään. Pikkuhiljaa alkaa oppia taittelemaan pyyhinpaperin roskakoriin. Suihku kahdella painonapilla oli ongelmallinen, kun molemmissa oli eri aikakytkin ja kuuma vesi oli polttavaa. Piti olla toinen käsi koko ajan valmiina painamaan nappulaa. Pesin uudelleen koko veneen. Olimme sopineet Sirkan kanssa, että menen heidän hotellilleen kahdelta. Soittelin olevani tunnin myöhässä. Kuljin biitsien kautta totutellen turistikaupungin olosuhteisiin. Lähdimme Sirkan ja Iiron kanssa Las Palmasin vanhaan kaupunkiin. Heillä oli opaskirja, jossa oli selostettuna kierros historiallisessa kaupunginosassa. Iiro osti kymmenen kerran matkalipun hintaan 6,5 euroa. Menimme bussilla no 1 Parque Santa Catalinalta kaupungin läpi Parque San Telmolle, matka kesti puoli tuntia. Kierros alkoi ostoskävelykadulta Mayor de Trianalta, jonka varrella oli komeita Art Nuevo rakennuksia. Hyväkuntoisiakin ne olivat. Iiro ihmetteli puita, joiden varret oli punottu kasvuvaiheessa.



Sieltä ylitimme valtaisan liikenneväylän ja menimme kauppahalleille. Valitettavasti halli oli kiinni, joten näkö- ja hajuhavainnot jäivät tuonnemmaksi. Tarjosin kuitenkin kahvit hallirakennuksessa olevassa kahviossa. Saimme kosketuksen paikallisuuteen ja se jatkui kun kävimme yläkerran vessassa. Hajuaistimus oli melkoinen (virtsaa lattialla). Varsinainen vapaasti rakentunut vanha kaupunki on täällä valtaväylän länsipuolella. Kapeat kadut ja korkeat talot muodostivat hienon kaupunkikuvan. Valitettavan paljon oli katuja remontissa ja kaikkialla näkyi nostureita ja työkoneita. Nykytaiteen museoon oli vapaa pääsy ja teokset olivat sykähdyttäviä. Kaksikerroksiset verkkotyöt veivät silmät melkein sekaisin.



Tuomiokirkkokin oli kunnostuksen alla ja ympäröity aidalla. Kiersimme koko rakennuksen opasnuolten mukaisesti, muttemme päässeet sisälle. Jatkoimme kierrosta Plaza Santo Domingolle ja Plaza Santa Analle.



Sirkka löysi käsityökerhon ja kävimme hauskuuttamassa naisia. Tekstiilityönopettaja tarkasti Hardanger-kirjontatyön sujumista.



Palasimme jugend-osaan ja löysimme hotelli Madridin, missä Franco oli yöpynyt ja nauttinut kahvia ulkopöydässä niin kuin mekin. Vinkki kaikille Las Palmasin kävijöille: Tämä täytyy kokea, ja ilta-aikaan. Kiireettömyys muodostui valaistuksesta, vanhojen miesten korihatuista ja kukkahameisista naisista.



Palasimme itään taas ykkösbussilla. Jäin pois ja valitsin väärän suunnan päästäkseni yli moottoritien. Kuljin takasin päin pari kilometriä, isossa kaupungissa (350 + 200 tuhatta asukasta) on isot etäisyydet ja huonosti suunniteltu infrastruktuuri. Illallinen Mailan ja Heikin kanssa pöytäliinapaikassa ja sen mukainen oli laskukin. Työstin kuvia kahteen.

-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti