perjantai 13. marraskuuta 2009

PÖSSYTTELYÄ TELAKALLA

13pe 11 09 Telakkaelämää

Varaderos Anaga on täyttänyt melkein kaikki odotukseni toimivasta telakasta. Säntillisyys ja aikatauluista kiinni pitäminen on ollut esimerkillistä. Telakan johtaja, F.Javier Rodruigues Méndez, on selkeäsanainen ja miellyttävä nuorimies, vaikuttaa todella ammattitaitoiselta. Kun kysyin häneltä, voinko osallistua maalaukseen tekemällä välikerrokset, totesi hän ettei, takuun ehdot näin täyty. Immigrant nousi ennen aikojaan tiistaina. Silloin kirjoitin epäilyksestäni, ettei suihkuun pääse enää toimistoajan (09-17) jälkeen. Kaikki tilat ovat käytettävissä vuorokauden ympäri. Täällä on vartija yön yli ja häneltä saa avaimen suihkuun. Veneen telakointi ja pohjan pesu painepesurilla olivat ensimmäisen päivän toimet. Pohjassa oli matoa, ei niinkään näkkiä. Guernseyssä neljä myrkkykerrosta saanut köli oli aivan puhdas. Harmi, ettei VC17-m myrkkyä löytynyt, sillä pohja olisi ollut hetkessä maalattu.



Ainoa virhe telakoinnissa tuli kun Immigrantin keula on selvästi ylhäällä. Vaatii koko ajan sisällä ollessa pientä lihasjumppaa. Nukkumista tuo ei haittaa, pikemminkin päinvastoin. En tosin lisäksi ymmärrä miksi veneeni on hallin oven edessä.



Jos espanjalasista on käsitys Mañana -ihmisinä, niin nämä tuntuvat olevan aikaisen madon löytäjiä. Keskiviikkoaamuna hionta alkoi 0740. Nousin suihkuun ja tapasin maalarin työn touhussa. Yli kuusikymppinen mies hioi aamupäivän aikana pohjan puhtaaksi ja käytti pitkän ajan potkurin puhdistamiseen. Kävin välillä huomauttamassa peräsimen olevan alumiinia ja vein hänelle siihen sopivan myrkyn. Näytin myös potkurissa käytettyä vahaa, hän pyysi saavansa käyttää suihkutettavaa lakkaa, joka toimii myrkkynä. Torstain päivän aikana maalari käsitteli Immigrantin pohjan kahteen kertaan huolella maalaten Jotunin primerillä.



Käytin torstaipäivän veneeni vahaukseen. Sain kunnollisen pyörillä kulkevan telineen käyttööni ja työ sujui hyvin varjon puolella (+29 astetta, tuuli on taas hellittänyt). Päätin pitää siestan, kirjoittelin hetken. Juuri kun olin nukahtaa sohvalle, mukavassa läpivedossa, huomasin, että luukusta tuli paksulti lasikuitupölyä. Kahdelta suunnalta kuului hiomalaikan ikävä ääni. Hallin ovesta tuli pahin pilvi. Menin varttia vaille viisi kertomaan Javierille probleemasta. Hän kävi keskeyttämässä työn hallissa.



Styyrpuurin kylki meni varjoon vasta kuuden maissa. Kävin sen kimppuun ja sain työn melkein valmiiksi ennen pimeän tuloa. Viimeisen kiillon antava vaha oli lopuillaan, kun jouduin lopettamaan työn varttia liian aikaisin. Tuosta, Autoglymin purkista, on äidinkielelläni juttu seuraavaksi. Kävin suihkussa ja pitkän työpäivän päätteeksi kuulin telakan perältä musisointia. Lähdin kuokkimaan, otin oluttölkin mukaani. Hehkulamppu valaisi veneen ja pukkien väliin jäävän alueen. Pöytä oli katettu ja välittömästi tarjottiin hedelmäjuomaa, jossa oli rommia. Vastaanotto oli lämmin ja ystävällinen. Ranskalaiset veneilijät soittivat kitaraa ja kolmipyöräisellä olevaa syntetisaattoria. Pikkuhiljaa kävi selväksi, että väki muodostui ranskalaisten ja heidän vaimojensa (?) lisäksi yhdestä brasilialaisesta, perulaisesta ja alueen espanjalaisesta vartijasta. Olin siis ajautunut varsin värikkääseen yli-iloiseen joukkoon. Käytetty kieli vaihteli ranska-espanja akselilla. Yksi heistä puhui englantia, joten esittäytymiseni tuli tulkattua. Hetken päästä toinen naisista kävi laskemassa kaksi isoa kattilaa veneestään. Sieltä tulivat riisi ja makoisa liha. Kaiken kruunasivat tuimat mausteet pienissä purkeissa. Ymmärsin olevani tervetullut ruokavieras. Ruokailun jälkeen tarttuivat miehet taas soittimiinsa ja kassillinen erilasia helistimiä laskeutui veneestä. Rytmitin soitantaa jonkinlaisella munalla. Olin kyllä havainnut, että sätkä kiersi ringissä ja osasin kieltäytyä huomaamattomasti. Nyt ymmärsin, että oli elämäni ensimmäistä kertaa pössyttelyringissä. Hauskaa heillä tuntui olevan ja nauroin mukana. Varsinkin brassi ja perulainen tuntuivat saavan rytmiä jalkoihinsa sätkistä. Ymmärsin muutaman jutun ja sekös heitä ihmetytti. Kerroin olleeni jo neljä kuukautta espanjankielisessä ympäristössä. Vetäydyin säädylliseen aikaan puolelta öin tästä mustalaisleivistä, joka on ollut telakalla kymmenen viikkoa ja vene menee huomenna veteen. Siellä kunnostustoimenpiteet jatkuvat(?).


Mustalaisleiri muuttaa veteen ja illalla varmaankin taas taivaaseen pilvelle.

Perjantai aamuna puoli kahdeksalta alkoi kuulua telan ääntä rungosta. Immigrant sai ensimmäisen myrkkymaalikerroksen. maalari kysyi miksi punainen, vaikka lopullinen väri on grafiitin musta? Punainen toimii indikaattorina ja kertoo uusintamaalauksen tarpeen. Samalla, kun puheliaaksi alkoi, niin perusteli aamulla aikaisen aloitusajankohdan. Hänen selkänsä on leikattu kuusi kuukautta sitten ja iltapäivät hän ottaa selälle lämpöä. Meistä tuli kohtalotoverit ja ystävykset selkäleikkausten myötä.



Viikonvaihde pitäisi saatua kulutettua täällä telakalla. onko ilmassa pölyä ja meteliä niin kuin arkipäivinä. Sen näyttää aika tullessaan. Immigrantin pohja vaikuttaa tosi hyvältä, samoin potkuri ja peräsinkin tullee maanantaina kuntoon. Toivon saavani Immigrantin veteen maanantaina ennen viittä.

_

1 kommentti:

  1. Hola Calle, ¿Qué tal? (alkaa espanjan kurssi vaikuttaa)


    Loistavaa lukea, että joku homma toimii niin kuin pitää!

    Olin eilen moikkaamassa Veijoa. Hän kertoi, että satelliittilautasen miniserkku on valmis ja toimitettu Kiviniemenkadulle. Jos Sirkka ja Iiro eivät saa härveliä mahtumaan matkatavroihinsa niin meillä Krissen kanssa on varmasti riittävästi tilaa laukuissa tuoda se mukanamme.

    Estamos bien.

    Hastamos el jueves 26 noviemre!

    Terveisin

    Ari & Krisse

    VastaaPoista