torstai 5. marraskuuta 2009

NAARMUTTAVA POHJAKASVILLISUUS

03ti 11 09 Toiminnallinen päivä vie lääkärille

Eilen illalla ihailin, kun fransmanni kiipesi mastoonsa narutikkaita nerokkaampaa tikasta käyttäen. Aamulla katselin kaikki varusteluetteloni läpi, mutten löytänyt hakemaani. Piirsin tikkaan ja lähdin kierrokselle. Menin ensin Spinnakeriin ja sain kielteisen vastauksen. Samalla kysyin bimini-miehestä. Hän oli käynyt veneellä lauantaina (muttei soittanut) ja todennut tehtävän vaikeaksi, kun ei ollut targa-kaarta. Asia jäi auki, enkä saanut kahden miehen puhelinkeskustelun jälkeen selvyyttä tuleeko Carlos vielä. Hän ei puhu muuta kuin espanjaa, joten asiointi käydään liikkeen kautta. Nea ihmetteli kuinka nyt tilaan biminin, kun olen kärvistellyt Välimerellä paljon suuremmassa helteessä. Siellä seilasin kuitenkin niin paljon, ettei satamassa oloa ollut tässä määrin kuin nyt saavuttuani talvehtimisalueelle. Täällä Kanarialla keskipäivän aurinko on todella polttava. Joka tapauksessa siitä tulee vain satamassa käytettävä malli barduunoiden takia.
Lähdin siis epätietoisena biministä seuraavaan liikkeeseen. Radar Canariasin mies lupasi tilata narutikkaan, toimitusaika min 10 pv. Aikaa siinä ottaa se, että vain 9 metrinen on vakiomalli. Kuvittelin tarvitsevani 13 metrisen. Onneksi touhukas myyjä esitteli minulle toisenlaisen huomattavasti halvemman ratkaisun. Topclimberissä on istuinlauta (yksinkertainen puosun tuoli) sekä remmit käsiin ja jalkoihin jarrulla. Kiipeäminen perustuu lähinnä jalkavoiman käyttöön. Kävin hartaasti ohjeen läpi ja totesin siitä löytyvän ratkaisun mastokiipeilyyn. Yritän tällä hankinnalla keventää gastien voimankäyttöä. Minuthan on vinssattu jo viidesti mastonhuippuun, eli kerran kuukaudessa. Tinkasin hinnasta ja sain systeemin 250 eurolla.
Veneelle tultuani tarkistin, että ison varanostin on juuri 10 mm ja sopii käytettäväksi nousuköytenä.



Olin taas saanut toimintatarmon päälle hetken mañana -vaiheen jälkeen. Ei parta pahoille kasva on vanha sanonta ja noudatin sitä useita vuosikymmeniä. Nea sai minut uskomaan, että nuorrun kymmenen vuotta ajaessani rehotuksen tai sängen pois leuastani. Nyt olen ollut parraton, toisin on Immigrantin laita. Vihreä kasvusto on vallannut vesilinjan seutuvuksen. Varsinkin styyrpuurin puoli, joka kärsi Malagan kaupallisessa satamassa öljyvauriosta, rehottaa komeasti ja pohjassa näyttää olevan näkkiä. Päätin poistaa kasvuston kahden päivän aikana. Tänään tuulen ja aallokon vuoksi on tarkoituksenmukaista putsata juuri tuo pahempi kylkiviiva. Vaikkakin se on sormiponttonin puoli. Viritin kaksi työköyttä keulasta perään, puin Maijan lainaamat liivit kannattelemaan ja varustauduin juuriharjalla ja hiomasienellä työhön. Ihmettelin pelastusliivejä pukiessani, miten Maija on saanut pysymään ne niin ihmeen puhtaina useiden kisojen jälkeenkin. Siinä minulla on pesutehtävää työn jälkeen. Ahdas oli ponttonin ja veneen väli, mutta pääsin työn alkuun. Juuriharja oli aivan liian kevyttä kamaa. Tosin sen muovisella selkäpuolella sain lastattua kasvustoa pois. Rokkopohjaan kävi vain hiomasieni. Tosin se vei viimeisetkin myrkyt pois pohjasta. Näkkikasvuston suuren määrän selittää luonnollisesti nämä lämpimät vedet, Immigrant on ollut vedessä jo puoli vuotta, purjehdittu mailimäärä ja ennen kaikkea pohjan pesu painepesurilla Guernseyssä. Pohjamyrkkyä ei ole ollut tarpeeksi. Mietin siinä työstäessäni pohjaa, että nyt pitäisi olla sellainen varrellinen, mikä se nyt onkaan, jolla te krapaatte autonne ikkunoita siellä aamupakkasilla. Tämä vahingonilo sai varmaankin minut liian huolimattomaksi ja tein lähituttavuutta ponttonia kannattelevan arkun kanssa ja varsinkin siinä olevan kovakasvuston kanssa. Väli kävi liian tiukaksi, joten päätin jättää tämän päivän urakan kolmannekseen veneen kylkiviivasta. Huomasin vedestä noustessani, että olin naarmuttanut vasempaa kättäni ja osin selkää näkkiin ja merikasvustoon.



Siis reippaasti suihkuun, otin mukaani antiseptisen liuoksen (Septidin), jota suihkutin haavoihin suihkun jälkeen. Naarmuuntunut ihoni alkoi punehtua ja polte oli kuin olisi kieriskellyt nokkosissa. Hetkessä iho oli ruudukolla, kuin ruutunäkkileipä. Menin satamatoimistoon ja näytin kättäni. Tytöt totesivat heti, että tarvitsen lääkäriä. Toisen ilme oli sen verran kauhistunut, että se teki minuunkin vaikutuksen. Selvitys vakuutuksen voimassa olosta ja sain osoitteen yleisen terveyskeskuksen talosta. Luulin sitä tohtorin nimeksi. Matkaa sinne oli noin vartin verran. Pikakävelyn jälkeen menin yleiselle luukulle ja hetken ymmärtämättömän keskustelun jälkeen vastaanottaja saattoi minut ulos ja näytti Urgencias nimeä talon toisessa päässä. Kun menin sille ovelle selvisi minulle myös miksi hän toisti viittä. Tämä vastaanotto on auki klo 17-09. Kello oli neljä, joten minulla oli tunti aikaa. Suihkuttelin desinfiointiliuosta. Odottavan aika kävi tosi pitkäksi ja kävin tutustumassa Nautico de Santa Cruz de Tenerifeen. Pääsin tutustumaan siihen vain ulkopuolisesti, paikka on vain jäsenille. Ei auttanut vaikka esitin siirtäväni veneeni sinne.
Viimein Urgenciasin vastaanoton ovet aukenivat ja pääsin esittämään asiani. Koko homma meinasi tyssääntyä Lähivakuutuksen vakuutuskorttiin. Se ei käy eurooppalaisesta. Kerroin vastaanottajalle, että Finlandia on Eurooppaa. Hän kävi neuvottelemassa kollegansa kanssa. Ei käy. Kerroin tarvitsevani lääkäriä ja olevani valmis maksamaan palvelusta. Seuraavaksi ongelman muodosti maksutapa – minulla kun ei ollut riittävästi käteistä mukana vain Visa kortti. Neuvottelin käyväni nostamassa käteistä automaatilta tutkimuksen jälkeen - Pyydän. Ilmeisesti suihkuttamani liuos ja tuskastunut ilmeeni hellytti tiukkailmeisen miehen ja hän ohjasi minut naislääkärille. Yhteistä kieltä ei meinannut löytyä, kunnes piirsin itseni sukeltamassa veneen ja laituriarkun välissä sekä yksityiskohtana suurensin merirokon. Jo meni jakeluun ja lääkäri määräsi minut naapurihuoneeseen, jossa mieslääkärinhoitaja valmistautui piikittämään minuun tetanuspiikin. Ensin hän moppasi huoneen lattian (kylläkin kuivalla leveällä mopilla) levittämällä pölyn huoneeseen. Palasin lääkärin luo ja hän kehui piirrostani ja sanoi tallentavansa sen asiakirjoihin aarteidensa joukkoon. Minulle määrättiin akuuttiin allergiseen ihottumaan pillereitä viikoksi (ebastina cinfa 10 mg, comprimidos EFG) ja kahdeksi/kolmeksi päiväksi rauhoittavaa voidetta ( Menaderm Simple), jossa on kortisonia. Lisäksi tulee välttää altistamasta vaurioituneita kohtia auringolle.
Jätin ajokorttini pantiksi vastaanottoon ja kävin nostamassa käteistä. Lääkärin konsultointi maksoi 58,09 €. Kävelin huojentuneena takasin veneelle, kun lääkäri oli todennut, ettei Kanarialla ole hengenvaarallisia vesikasveja (vaikkei oikein ollut ymmärtänyt mihin olin itseni naarmuttanut).




Ps 1) Kirjoitan tätä nyt torstaina ja oireet ovat poistuneet, lopetan salvan käytön ja syön kuurin loppuun.

Ps 2) No, ny mnää se muista: Os Sii! C o c jaakrapa.

-

1 kommentti:

  1. Moi Kalle,

    Tuommeko varrellisen skrapan tiullessamme ja onko erityisiä toiveita sen suhteen?

    Terveisin
    Ari ja Krisse

    PS Ny o Raumallaki lunt maass, ainaki piäne tovi

    VastaaPoista