keskiviikko 24. syyskuuta 2014

GAUDIN LA PEDRERA

23ti 09 2014 Casa Milà LA PEDRERA Katalonialainen arkkitehti Anttoni Gaudi eli rujona vuosina 1852-1926. Hänen luomisvoimansa oli uskomaton. Mies van der Rohen modernismi sai väistyä vieläkin Gaudin jaloista. Pyhitin tiistai-illan Gaudin `La Pedrera` Casa Milalle. Reippaasti askelten (16800 askelta tiistaina) kuljin ohi Catalonialaisen musiikkitalon, joka asekin on maailmanperintöä ja Catedraalin, jonka aukiolla oli konsertti.
Antoni Gaudi suunnitteli Casa Milan Barcelonan Passeig Gràsialle Pere Milàlle ja hänen vaimolleen yksityisasunnoksi. Mielikuvituksellinen rakennus tehtiin vuosina 1906-1912.
Yksityisasunto sijaitsee viidennessä asuinkerroksessa. Kellarissa on suuri autohalli (1900-luvun alku!), joka nyt on Kulttuurikeskus Caixa Catalunyan näyttely ja kongressitiloja. Sisääntulokerros auloineen ja portaineen antaa ensimmäisien vaikutelman mitä tuleman pitää.
Toiminnallisesti täydellinen rakennus ja hienosti tehdyt ja tarkoin harkitut näyttelytilat toimivat loistavasti rajoitetulle 30 hengen iltaryhmälle.
Gaudin suunnitelmat perustuvat luonnonmukaisuuteen ja rakenteista on löydettävissä eläin- ja kasvikunnan aiheita. Casa Milán kattorakennelmista saattoi nähdä mm. pythonin rankarakennetta.
Eniten minua odotutti öinen kattoterassi kuvanveistoksellisine ilmanvaihtotorvineen, enkä pettynyt. Löysi sieltä jopa Milan varjon (Mila ilman heittomerkkiä).
Kattoterassi on valtaisa plastinen taideteos, josta voi rakenteellisesti havainnoida myös nuo kaksi valokuilua, jotka antavat talon keskiosiin luonnonvalon.
Tästä ilmanvaihtotorvien ryhmästä oli odottanut sitä huipentumaa ja sitä se oli. Olenhan viisi vuotta sitten kuvannut päiväaikaan nämä, mutta iltavalaistuna mustaa Barcelonan taivasta vasten ne olivat jotain todella sykähdyttävää.
Hiljennyimme lopuksi terassilla hetkeksi musiikki- ja valotaideteokseen. Niinhän innostun taas Gaudista, että unohdan konsanaan, että minun pitää tänään lähettää Kelalle valitus päätöksestä.
Kierroksen lopuksi nautimme pääaulassa cavat.
Casa Milàn julkisivut ovat remontissa, joten kuva on viiden vuoden takaa. Casa Milà on saanut nimen La Pedrera `Kivikaivos` juuri tuosta luonnonkivimateriaalista.
Suosittele kaikille Barcelonan ja Gaudin ystäville tätä Casa Milàn iltakierrosta. Niitä järjestetään marras-helmikuissa klo 19-22.30 ja maalis-lokakuissa 20.30-keskiyö. Csa Milàa pidetään Anttoni Gaudin parhaimpana työnä. En ota tuohon kantaa, upea se on, mutta uskomaton on ollut Gaudin koko elämäntyö. Gracias Gaudi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti