perjantai 19. syyskuuta 2014

TÁRRACO

16ti 09 2014 Tarragonan roomanvallan aikainen Tàrraco.
Tarragonan vanha, roomalaisvallan aikainen nimi oli Tàrraco. Alunperin se perustettiin Rooman valtakunnan tekemän espanjalaisten sotaretkien lopussa 25 eKr. Roomalaisen kaupungin malli näkyy tässä Tárracossa, joka on liitetty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2000. Muurien reunustama alue on kooltaan noin 450x700m, taas melkein saman kokoinen kuin rakas Vanha Rauma ja Suomenlinna. Viime käynnillä jätin kaupunkia kuvaavan mallinnoksen väliin ja pidin sitä suurena virheenä. Niinpä aloitin nyt malliin tutustumisella. Vaeltelin tiivistä aluetta sen jälkeen hakien yli 2000 vuoden takaisia rakennelmia.
Roomalainen cirkus, jonka vierellä on suurin näkemäni maailmanperintömerkki. Se on Pretorin talon seinässä.
Rantaan rakennettu Amphiteatre romà on säilyttänyt osin hyvin rakenteensa. Rauta- ja valtatien rakentaminen rantaan on ollut melkoinen virhe. -No minkäs teet, josta pitää löytyä myös kulkuyhteydet.
Placa Forumilla oli roomalaisen muurin pätkä, joka toimi ravintolan seinämänä. Muutenkin melko pitkälle viety kiveysratkaisu ei antanut oikeutta tälle kaksituhatta vuotta vanhalle rakennelmalle, mielestäni oli syntynyt liian suuri kontrasti karun historian ja alueen käytön välille.
Viimeksi hehkutin ja tein kuvausretken kolmeen eri valaistusaikaan Catedralille. Nyt jätin sen pienemmälle huomiolle, sillä onhan se rakennettu vasta vuosien1171 ja 1331 välillä.
Viime voimilla, vaikka olin jo saavuttanut päivän askeltavoitteen, menin vanhan kaupungin ulkopuolella sijaitsevalle Forum Local romálle, jossa oli basilika-ajan raunioita, pylväineen osin koottu vanhalle roomalaiselle tienpätkälle.
Nyt olen kahdella tutustumiskerralla tutustunut Tarragonan roomanaikaiseen Tárracoon. Jos joku opiskelija käyttää näitä blogitietoja lähteenä, niin asioiden oikeellisuus on syytä aina tarkastaa. Nämä ovat vapaita käännöksiä oppaista, esitteistä ja kirjoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti