perjantai 30. lokakuuta 2009

FUNCHALIN HAJUT

Anteeksi pieni epäloogisuus järjestyksessä. Kirjoitin tämän jo Funchalissa, mutten saanut lähettyä sitä ennen noita Atlantilla kaikki hyvin tekstejä.

24la 10 09 Funchalin ilme

Joitakin huomioita Funchalista ja sinilippusatamasta.
1) Näennäinen siisteys.
Pienistä mustavalkoisista kivistä kivetyt kadut antavat kaupungista hyvin siistin vaikutuksen. Kuitenkin rähjäisyys on vallitseva tekijä. Funchal on elänyt kukoistuskauttaan 1970 -luvulla, eikä senaikaisille rakennuksille ole tehty sen jälkeen mitään. Uusia hotelleja nousee länsiosaan kaupunkia, joka onkin siistiä aluetta. Jos joutuu viereen pääkaduilta kohtaa epäsiisteyden. Rantabulevardillakin pöllähtää tavan takaa selvä viemärin ja kusen haju voimakkaasti nenään.
2) Sinilippusatama.
Marina Funchalin tangossa liehuu sinilippu merkkinä palvelutasosta ja siisteydestä. Vierasvenepaikkoja on vain 15 ja ne sijaitsevat aallonmurtajamuurilla kylkikiinnityksessä kolme rinnakkain. Lisäpaikkoja voi löytyä ponttoneista vapautuvista paikallisten lähdettyä liikkeelle pidemmäksi aikaa. Satama on levoton, kun turisteja pyritään liikuttamaan vesillä erilaisilla aluksilla. Löytyy valtaisan kokoisia katamaraaneja, joihin mahtuu satakin punakaa engelsmannia, kalastusaluksia, delfiinin- ja valaiden katseluun vieviä veneitä, lasipohjaveneitä ja vaan purjehdusretkiä kaupittelevia aluksia. Ison kalan pyytäjät perkaavat saaliinsa laiturilla ja heittävät perkeet mereen. Satama-altaassa on uiminen kielletty. Ei ihme, sillä niin öljyistä ja likasta vesi on. Kaikkia näitä ajanvietteitä kaupitellaan aggressiivisesti satamassa, se häiruitsee tavattomasti kulkemista. Samoin ravintolatarjonta ja sisään houkuttelu saa epämieluisan tunteen.
Aivan oman lukunsa muodostavat sataman sosiaalitilat. Miesten huoltopuolella on kaksi kyykkyvessaa ja kaksi istuimellista wc:tä. Istuinrenkaita ei ole ja urinaali olisi pitänyt viedä jo ajat sitten ongelmajätelaitokseen, niin voimakkaalta se haisee kuselle. Papereita ei saa laittaa pyttyyn, joten avoastia nurkassa antaa tilalle melkoisen paskan hajun.
Suihkukoppeja on kaikkiaan kahdeksan ja vain yhdessä suihkussa on hajottaja paikallaan. Valitettavasti siitä suihkusta tulee lämmintä vettä vasta viiden minuutin valuttamisen jälkeen. Olen siirtynyt pelkän putken alle, josta kuitenkin saa lämminvesisuihkun. Viemärit eivät vedä, joten pitäisi olla saappaat jalassa välttääkseen jalkasienen. Lisäongelman varsinkin ensimmäisillä kerroilla antoi voimakas homeen haju, joka tulee puisista istuimista. Ne kastuvat joka kerta suihkussa käynnin yhteydessä (samoin vaatteet ripustuskoukuissa). Siis saappaat ja hengitysnaamio ovat tarpeeseen suihkussa. No kaikkeen tottuu. Onneksi en ole käynyt ei sinilippusatamissa täällä Madeiralla.
3) Suurisuisuus.
Portugalilaiset ja espanjalaiset ovat puheliasta väkeä ja millä volyymillä he puhuvatkaan. Olemme seuranneet B-laiturilla seitsemää venettä huoltavaa iäkästä yliruskettunutta miestä. Hän polttaa tupakkaa ja kertoo koko ajan mitä hän on tekemässä, mitä hän on tehnyt viime viikolla ja mitä hän aikoo tehdä (varsinkin tämä osio on mahtava ja äänekäs). Kädet käyvät samaan tahtiin suun kanssa. Kaiken tuon kuulee, olkoon hän missä osassa laituria hyvänsä. Illalla kovasta äänestä pitävät huolen kolme-neljä ravintolaa, jotka soittavat kilvan musiikkia, pahin niistä on karaokebaari. Musiikki alkaa vasta illalla kymmeneltä ja jatkuu yö kahteen.

-

1 kommentti:

  1. Naisten puolella (epä)sosiaalitiloissa ei ollut juuri sen kummempaa, mutta sentään kyykkyvessoja ei ollut eikä avoviemäreitä. Suihkuista ainoa lämmintä vettä antava oli onneksi juuri se hajottajallinen. Ne putkenpätkät antoivat vain kylmää. Eipä tosiaan tekisi mieli nähdä sikäläistä ei-sinilippusatamaa...

    Senkin jälkeen kun hajut olivat nenästä lähteneet, päähän jäi (positiivisessa mielessä) soimaan FADO. Erityisesti Marizan Há uma música do povo, joka melkein täytyy hankkia iTunesista...

    VastaaPoista