lauantai 3. huhtikuuta 2010

SUOMALAINEN VALTIONLIPPUALUS MADEIRAN LAITURISSA

01 kiirastorstai 04 2010 Porto Santoon

Herätys 0730, Tommi lähti etuvartiossa suihkuun ja näki Quinta do Lorden satamassa suomalaisen aluksen valtion kielilippu perässään. Suihkujen ja aamupalan jälkeen kippari kävi maksamassa satamamaksun (neljältä yöltä 107,36€). Irtauduimme laiturista valmisteltuamme veneen merikuntoon, teippasimme ankkuriboksin saumat umpeen ja toivomme vedentulon loppuvan keulapilssiin.

Quinta do Lorde 1015 log 6358 Mh 733,4



Vartin ajettuamme nostimme ison täytenä ja avasimme rullukan kakkoseksi mukavassa 6 m/s tuulessa. Pistin Jannen ruoriin, hän ei ole tänään ottanut pahoinvointilääkettä, joka saattaa aiheuttaa pahoinvointia. Tunnin päästä tulimme Ponta de São Lorencon kärjen tuntumaan ja tuuli kasvoi kymmeneen metriin sekunnissa. Olimme jo aiemmin pienentäneet keulapurjeen kolmoseksi ja nyt reivasimme ison yhdellä reivillä. Kallistus pieneni jonkin verran.



Aallokko vaihteli vähän väliä, tuuli oli suoraan päin näköä, eli tuli Porto Santon suunnasta. Ihmettelimme banaania syödessämme Ilha Deserta Granden (se meidän kesykyyhkymme nykyinen asuinsaari) kärjessä olevaa Ilèu Chan säännöllistä muotoa. Se oli kuin veitsellä leikattu suorakaide. Heitimme vendan 1330. Silloin tuuli kääntyi yli koillisen ja saimme suunnan suoraan Porto Santoon. Tätä ylellisyyttä kesti vain hetken ja taas seilasimme alemmaksi saarista. Kippari kuorsasi sitloorassa huilatessaan syvään. Kymmenen delfiinin parvi kävi tervehtimässä meitä. Nämä olivat selkeästi musta-valkoisia puolitoistametrisiä veijareita. Tiivistumman leivän puolikkaat maistuivat kahdelta. Kolmen vendan jälkeen rullasimme vaikeuksitta etupurjeen sisään ja käynnistimme moottorin 1815, matkaa Porto Santoon oli 8,3 mailia. Moottoriajossa ympärillämme hyöri pitkän aikaa viidentoista delfiinin parvi. Niitä hyppeli viisi aina vuorollaan kummankin puolen venettä. Hyvän vastaanoton olivat portosantolaiset järjestäneet meille. Lisäksi suuri parvi keltanokkaliitäjiä nousi edestämme yksi kerrallaan aalloilla juosten lentoon. Laskimme isopurjeen ja ajoimme aallonmurtajasta sisään. Asettelimme fendarit ja valitsimme sormipaikan ykköslaiturista. Kova sivutuuli oli taas vaivanamme, naapuripaatin mies tuli auttamaan, muttei pistänyt köyttä pollarin takaa ja niin hän veti takasilmä pitkänä köyttä laiturilla.

Porto Santo, POR 1945 6404. 46nM Mh 736,0 (2,4 / 9,5)

Plotteri ei ollut siirtynyt kesäaikaan ja niin olimme yllättyneitä ajankulusta. Tommi valmisti pastan sipuli-tonnikalakastikeella. Nautimme tulorommeja ja juttelimme yhteen.

Ps. Valtiolippu oli pelkkää aprillia. Menimme molemmat, Janne ja kippari, helppoon Tommin jekulle.

_

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti