keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

ALCOBAÇA

19ma 04 2010 Alcobaçan luostari

Vuokrasimme auton Nazarésta ja lähdimme tutustumaan kahteen maailmanperintölistalla olevaan luostariin, Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça (The Cisterian Abbey of Santa Maria de Alcobaca) ja Mosteiro Santa Maria da Vitória (Monastery of the Santa Maria de Vitória) Batalhassa. Alcobaca on noin 50 kilometrin päässä Nazarésta itään.



Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça on keskiaikainen luostari Alcobaçassa. Sen perusti Portugalin ensimmäinen kuningas Afonso Henriques vuonna 1153.



Alcobaçan kirkko ja luostari olivat Portugalin ensimmäiset goottilaiset rakennukset.



Kirkko on pelkistetysti ja tiukasti goottilaisen rakennustyylin mukainen.



Kirkosta ovat saaneet monet Portugalin kuninkaat viimeisen leposijan. Kuvassa kuningas Pedro I:n hauta.



Santa Cruzin luostari Coimbrassa ja Alcobaçan luostari olivat ensimmäiset merkittävät keskiaikaiset luostarit Portugalissa



Luostarin salissa saattoi vielä tuntea sen hartauden mitä se oli aikoinaan, kun tämä oli toiminnassa.



Alcobaçan luostarin keittiö on mittakaavaltaan täysin käsittämätön. Sen tulisija on niin korkea, että pystyimme kävelemään suoraan sen sisään.



Pääsimme kulkemaan vain kirkon ympärillä olevaa luostarin sisempää rengasta. Suurin osa luostarin valtavasta rakennusmassasta jäi kierroksemme ulkopuolelle.



Maailmanperintölistalle Alcobaçan luostari pääsi 1989. Perustelut siihen olivat luostarin valtava koko, sen arkkitehtonisen tyylin puhtaus, materiaalien kauneus ja rakentamisen huolellisuus. Lisäksi mainitaan, että nämä ominaisuudet tekevät Alcobaçan luostarista goottilaisen taiteen mestariteoksen.
Käytimme Alcobaçan luostariin tutustumiseen aikaa kaksi tuntia ja vartin. Enemmänkin aikaa sille olisi voinut antaa, mutta olimme matkalla vielä toiseen maailmanperintökohteeseen, Batalhan luostariin.
_

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti