lauantai 30. tammikuuta 2016

GOFIO

27ke 01 2016 San Sebastian de la Gomera, Parador ja Gofio.
Eilisen autoilun jälkeen vietimme jalkapäivän ja kiipesimme ylös näköalatasanteelle ja siltä edelleen Hotelli Paradorille. Teneriffan ylpeys Teide näkyi komeasti. Maailmanperintökohteeksi se on päässyt vuonna 2007.
Nautimme rauhallisessa puutarhassa palauttavat ja kuvailimme upeita näkymiä ja pihan kasveja. Parador on aina käymisen arvoinen paikka. Päät oli syytä suojata, sillä niin kuumasti aurinko porotti. Sirkka kiittää näin jälkikäteen Satua sinisen lierihatun lainasta.
Laskeutuessamme alas Paradorilta pikkutuulihaukka naaras lenteli edellämme katolta toiselle. Sitä oli kiva kuvaskella eri perspektiiveistä. Kyyhkysparvi on pienentynyt neljännekseen, eikä se ole enää niin San Sebastianille tunnusomainen leimaa antava lisä, kuin ennen. Illalla menimme El Pajo -ravintolaan. Isäntä muisti aiemmin antamani ylisuuren tipin ja tarjoilu oli sen mukaista, aina se on ollut miellyttävän välitöntä. Söimme Sirkan kanssa kalakeiton, jossa jo sinänsä tarjoilutapa oli kokemisen arvoinen. Isäntä valmisti Gofiosta mummun klimppisopan kaltaisen lisukkeen. Innostuin asiasta niin, että sain Gofiopussin mukaani. Lähtiessämme ravintolasta kohtasin ruotsalaispariskunnan kadulla ja kehuin heille vuolaasti kokemuksiamme tuossa lähiravintolassa. He eivät uskoneet minun olevan jäyhä suomalainen. Gastini eivät jaksaneet juttua, vaan lähtivät ja kohtasimme veneellä, kun imuroin Gofiota lattialta. Pussi pahus pääsi irtoamaan käsistäni ja putosi ja sisältö levisi (osin) turkkilevyille. Räjähdys oli kuin atomipommi olisi laukaistu. –No tulipa kajuutan lattia taas pestyä kertaalleen. Tätä naureskellessamme kello pääsikin jo yli puolenyön ja niin vietimme ensimmäisen tunnin Kallen –päivää salaperäisten lahjojen merkeissä. Vain yhdet Napuet otimme.
28to, Kallen päivä 01 2016. Gomeralta San Miguel de Tenerifeen.
Kallen –päivä aukeni melko tuulisena. Ennakoin sen muuttuvan muutamaan kertaan päivän aikana seilatessamme Teneriffalle. Näin kävikin; Gomeran vaikutusalueella lounaistuulta oli 10m/s ja puolessa välissä se aleni viiteen ja kääntyi pohjoiseen, seuraavaksi oli melkein pläkä ja Teneriffan kärjen majakkaa, Rascaa, lähestyessämme vastatuuli puhalsi rivakasti nousten kahdeksasta neljääntoista metriin sekunnissa. Vasta aalto ja myötävirta nostivat kovan, terävän meren meitä vastaan ja vesi lensi koko Immigrantin yli. San Miguel de Tenerifella saimme hyvän paikan D-laiturissa (22,08 €/yö) keula vastatuuleen. Ja kyllä sitä nyt tuntuu riittävänkin. Nyt lauantain puolelta päivin tuuli vaihtelee kahdeksan ja kuudentoista metrin välillä. Huomiseksi sen pitäisi alentua seitsemään metriin. Näin pääsisimme palaamaan Gran Canarialle. Tällä ENE tuulensuunnalla seilaamme Puerto de Mogániin ja varmistamme Aadelien paluulennolle lähdön keskiviikkona. Ps. otsikon GOFIOtanut useille loihtimilleni sapuskoille inspiration, on ollut HunajaSipuliGOFIO,PuuroGOFIO.............
Log : 28Kalle,to 01 2016 1215 San Sebastian de la Gomera, log 7028, Mh 2276,6 / 1230 Seilit ylös ja auki, iso täytenä ja rulla kolmosena, tuulta 10m/s NW / tultaessa Teneriffan vaikutusalueelle 5 m/s. / 1445 Tuuli 1m/s moottorille / 1530 Vastatuuli 8---14m/s / 1745 San Miguel de Tenerife Log 7057/29nM. Mh 2280,2/3,8h.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti