keskiviikko 21. syyskuuta 2016

PAKKOLÄHTÖ

Lauantaina 17.syyskuuta 2016 tuli sitten se päivä, jolloin jouduin lähtemään ARCn alta pois Las Palmasista. Luulin jo löytäneeni ratkaisun suomalaisesta veneestä, joka poistui telakalta perjantai-iltana. Enää ei pitänytkään paikkaansa tuo lupaus, että saan Immgrantin ylös välittömästi kun yksikin vene lähtee. Nyt listalla oli monta ennen minua. Poistuin hiljaisena telakkaa johtavan naisen työhuonesta.
17la 09 2016 Las Palmas, Gran Canaria. 10:03, Log 7156, Mh 2301,7. Kymmeneksi ajoitettu lähtö meni kolmella minuutilla yli. Moottori toimi moitteettomasti ja Savannahin auttaessa köysien irrottamisessa lähtö laiturista oli helppoa.
Laiturille ei olekaan jäänyt kukaan heiluttelemaan sitten kahden vuoden takaisen kesäkuisen Raumalta lähtöni jälkeen.
Las Palmasin satamasta lähtee kolme suurta regattaa kahden kuukauden aikana sanovat marinerot. Onhan siinä ARC+ ragatassakin 80 venettä, ARKissa nyt jo 300. Vielä viime vaiheessa eilen koetin löytää mahdollisuutta saada edes etupurjeen paikoilleen, jotta pääsisin seilaamaan myötäiseen. Keulafoili oli niin likainen ja täynnä pölyä, että jätin rullalaitteen asentamisen kesken.
Menin moottorilla lyhyintä reittiä lähellä rantaa ja tunnetusti siellä ovat myös kovimmat tuulet. Tuulivoimalat jauhoivat energiaa ja erilaiset liitovarjot ja -purjeet viilettivät kovaa vauhtia. Annoin tilaa tuulenkäyttäjille ja tarkkailin heidän läheltä piti tilanteitaan.
Läheltä piti minullakin, kun valtaisasta aaltovaahdosta tuli esiin kalapyydyksen merkki. Olin kulkemassa kalastusalueen ja rannan välistä.
Tuuli kävi niskan päälle ja niin otin, raumalaistakin raumalaisemman päähineen, sydvestin käyttööni. Se on todella hyvä myötätuuli lakki. Kuvan lipusta näette tuulen voiman. Tässä vaiheessa oli 14 m/s.
Maspalomasin dyynien paikkeilla oli vielä tuulta ja pääsin ratsastamaan aalloilla. Selvästikin likainen merirokon valtaama pohja vei vauhdista paari solmua pois.
Kohta Faron majakan jälkeen tuli tuuleton vyöhyke ja loppumatka oli lievää vastatuulta Puerto de Mogániin.
Puerto de Mogán, paikka nro 114. Log 7198/42Nm. Mh 2310,5 / 8.7h. Pääsin tuttuun paikkaan, jossa oli vuosi sitten, paikka numero 114 laiturin sisäpäässä miltei ravintoloiden kyljessä. Olin ihaillut täydenkuun puhkeamista jo pari iltaa. Nyt otin kameran ja jalustan ja lähdin kuvaamaan tuota upeaa näkyä. Ihmissilmä suodattaa pois epämieluisan pölyn taivaalta. Vasta katsottuani otoksiani tietokoneen ruudulla petyin pahemman kerran, kuu ei piirtynytkään selvänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti