tiistai 24. marraskuuta 2015

ARKKI LÄHTI

23ma 11 2015 Las Palmas G.C.
Olin viime viikon Las Palmasissa auttelemassa suomalaisveneilijöitä Atlantin yli purjehdukseen. Järjestyksessään jo 30 ARC (Atlantic Rally for Cruisers) starttasi sunnuntaina kovaan koillistuuleen. Puuskissa tuulen voima ylitti reippaasti 15 m/s. Kahdensadan veneen joukossa oli viisi suomalaisvenettä; Limone (Maestro 40), Sissi (Hallberg Rassy 46 ), Mearra Nieida (Finngulf 46), Adelante (On off 55) ja Vahine (Swan 65). Adelante lähti toista kertaa yli ja Vahine, jonka kotipaikka on Rauma, ties monennettako kertaa. Vahine on Suomen purjelaivasäätiön alus, joka oli nyt vuokrattu turkulais-tamperelaisille nuorille miehille. Heillä oli huonoa onnea, kun ohjausvaijeri katkesi ja he joutuivat turvautumaan hätäsatamaan, Maspalomasin Pasito Blancoon. Veneestä oli pettänyt ohjausvaijeri, mutta tiistaina he olivat jälleen kulussa. Taatusti kaikilla veneillä on ollut kovassa tuulessa tekemistä. Vanha VO65 Brunell yritttää uutta reittiennätystä ja hakeutuu kovimpiin tuuliin. YelowBrikin kautta kaikkien reitit piirtyvät kartalle (ruudulle) ja siinä Brunellin reitti näyttää mielenkiintoiselta, ensin alas etelään ja sitten leikaten ylös luoteeseen. Heidän nopeutensa on 20 solmua, kun Adelante eteni eilen 8 solmun nopeudella. Kuusi venettä on joutunut joko keskeyttämään tai turvautumaan hätäsatamaan. Mielenkiintoisimman seisakkipaikan on valinnut saksalainen vene, joka seilasi ensin kaakkoon ja sitten pohjoiseen ja päätyi Fuerteventuran Marina Rubicoon. Las Palmasissa on kolme ARC-venettä ja kaksi Maspalomasin Pastito Blancossa.
Viime vuonna Leopard by Finland -tiimi teki vuokraamallaan 100 jalkaisella veneellä uudeksi reittiennätykseksi 8 vrk 14 h ja 33 min. Farr Leopard 3 veneessä oli 10 suomalaista ja toinen mokoma veneen ammattimiehistöä. On jännittävää nähdä alittuuko 8 vuorokautta kokeneilta kisagasteilta VO 65 Brunellilla, todellisella valtameriveneellä. Tiistaina puoleltapäivin VO65 ja suomalaispursien veneen tilanne (nopeus kn/ matkaa jäljellä nM ) näytti seuraavalta: Brunell 17,5/2027, Mearra Nieida 6,7/2354, Limone 7,2/2359, Sissi 6,6/2409, Adelante 7,1/2450 ja Vahine 7,3/2500.
Olimme Oran Masin kanssa majoittautuneina 27 jalkaiseen purteen tämän Arkin lähtöviikon, Masa vain neljä yötä. Nyt satama on väliaikaisesti tyhjentynyt ja on taas täyttymässä. Huomenna tai ylihuomenna seilaan Immigrantin Las Palmasiin.

2 kommenttia: