sunnuntai 15. marraskuuta 2015

CAÑADA DE LOS GATOS

14la 11 2015 Puerto de Mogán - Arkeologinen alue
Tämän lauantain iltapäivän vietin tutustumalla arkeologiseen alueeseen, jonka nimi on Cañada de Los Gatos. Tämä alkuperäiskansojen asuinpaikka on vuorenrinteellä aivan uimarannan läheisyydessä. Kierroksella avautuu upeat maisemat valtamerelle yli uimarannan ja sataman. Eläkeläisenä pääsin alueelle kahden euron maksulla. Perässäni kulkeva tyttö luki opaslehtistä ääneen ja kuvasi samalla tabletille koko kierroksen. Alueeseen tutustumisesta tuli mielenkiintoinen minivaellus, vaikeutin sitä kiipeämällä rauhallisesti vuoren rinnettä ylös saadakseni ilmakuvan. Tällöin havaitsin miksi tämä paikka on valittu aikoinaan 1700 vuotta sitten asuinpaikaksi. Täällä on luontaisia luolia, joita on voinut käyttää suojanaan.
Alkuperäiskansat tekivät asumuksensa kiviladelman ristin malliin. Myöhemmin samoja kiviä on käytetty uudelleen 1400-luvulla ja nyt pohjaratkaisu on ovaalin mallinen ja viimein 1900-luvun alussa se sai neliskulmaisen muodon. (Ja taas huomautus opiskelijoille: Nämä ovat KippariKallen suomennoksia, ei siis mikään tutkimus. Tarkista tiedot jos aiot niitä käyttää.)
Vaelluspolku vie pitkän matkan pitkin vuoren rinnettä, kunnes laskeudutaan alas ja tullaan hautapaikalle. Tämä Las Crucecitas on aivan ison hotellikompleksin yläpuolella. Alueelta on löytynyt kivipaasiin rakennettuja hautoja luurankoineen. Tuli sen verran tyylikkäät (vaikka itse sanonkin) esitesivut, että pistin tuon tutunomaisen hattupään takaamaan, että olen tehnyt nämä kuvat, enkä kuvannut jostain esitteestä. Kauniissa auringon paisteessa tein tämän ansiokkaan mielenkiintoisen kierroksen. Alue on liitetty Unescon Kulttuuriperinnön listalle vuonna 1993. Arkeologinen alue on aidattu, mutta se on auki päivittäin 10-17.
Vähän alueen arvo kärsii valtaisan hotellin läheisyydestä. Hyvä kuitenkin on, että alue on selkeästi rajattu nykyaikaisella betoniaidalla. Alkuperäiskansojen kiviladelmasta en löytänyt mitään sidoslaastia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti