torstai 18. helmikuuta 2010

SUOLASUMUSUIHKEESSA

18to 02 2010 Myrä jatkuu Puerto de Mogánissa viidettä päivää

Huonosti nukutun yön jälkeen nousin ylös 0830 miettimään päivän askareita. Ulkona satoi, joten ainakin hetkeksi joudun jättämään vinssihuollon ulkona. Ja sisälle en puhdistavaa löpöä tuo. Aamupalan jälkeen sade loppui ja lähdin kuvaamaan (niin kuin kaikki muutkin) mahtavia aaltoja ja niiden aiheuttamia vaahtopäitä törmätessään rantaan. Noustessani veneestä totesin koko veneen olevan suolakyllästetty. Kaksikerroksiset rakennukset, joiden suojaan oli siirtynyt, eivät enää kyenneet estämään viidettä päivää kehittyneiden aaltojen lähettämää suolasumua. Tikkaat olivat petollisen niljakkaat ja kädet olivat suolakiteissä kun nousin muurille. Aallonmurtajalaiturille ei päässyt, eikä olisi ollut mitään aisaakaan, sillä aallot löivät yli korkeiden betonimuurien. Samoin puolet uimarannasta ja sitä suojaava aallonmurtaja olivat suljettuina.



Parin tunnin kuvauskeikan jälkeen menin vuokraamaan auton lauantaiksi. Noudan sillä lomalaiset Las Palmasin lentokentältä. Ulkona ei voi työskennellä vinssien kanssa, joten perustin sääntarkkailuaseman kajuuttaan. Kuvaussession alussa tuulta oli 18 m/s, nyt vain 14 m/s. Sadepilvetkin ovat välillä taas haihtuneet ja ennusmerkit näyttävät kelin paranevan totesi HiperDinokin meripunkasta. Samaa kieltä puhuu Suunnon rannetietokoneen ilmanpaine, joka on noussut aamun varsin alhaisesta tuhannesta 1007 millibariin. Tuuli on pysynyt eilistä muutosta lukuun ottamatta lännessä.



Immigrant rimpuilee köysissään eikä haluaisi olla tässä paikassa veden korkeusvaihteluiden vuoksi. En minäkään haluaisi olla tässä, mutta minkäs teet kun kukaan ei luonnollisestikaan poistu tällaisella kelillä ponttonilaiturista tai yleensäkään satamasta kun on turvaan päässyt. Sääasemalla on myös täysi sadevaate varustus nopean hälytyksen varalta. Naapuriveneen miehet ihmettelivät olinko ollut ukkosmyrsky-yön veneessä? En pitänyt sitä ihmeenä, mutta he pitivät. Epäilivät etten ole nukkunut lainkaan. Sano siihen sitten jotain. Yöllä ukkosmyrä katkaisi sähkön koko satamasta. Oli komeaa katsella salamointia pimeässä kajuutan luukusta. Se voitti melkein Las Palmasin jokailtaisen ilotulituksen, jota häiritsi kaupungin valot.

Nora latisti keksijäminäni kun kertoi, että heillä on töissä noita Spede Pasasen patentoimia muovikassin kantokahvoja. Niin ajattelinkin, että kyllä varmaankin joku muukin fiksu on asian hoksannut. Onkohan Spede patentoinut myös pakosta kehittämäni köyden suojanpalmikon kivihankauman estämiseksi. Toisessa köydessä on sopivan kokoinen muoviletkun pätkä kahdelle köydelle.



1515 Ilmanpaine on noussut yhä ja tuuli on laantunut seitsemään metriin sekunnissa, vesi on ylimmillään, joten menen virittelemään peräköyttä.

1 kommentti:

  1. Hola, don Kalle,

    Et ole ajatellut raaputtaa merisuolaa talteen?
    terv ari

    PS ja pakkaset jatkuvat. Kehä III:n sisäpuolella sataa raivokkaasti lunta. OIKEION NIILLE !

    VastaaPoista