sunnuntai 14. joulukuuta 2014

PALUU KANARIAN KOTISATAMAAN

12pe 12 2014 Santa Cruz de Tenerife – Las Palmas, GC
Seitsemältä ylös Marina Santa Cruz´ssa ja pääsimme irti laiturista kolme minuuttia ennen tavoitetta 0757. Päästyämme ulos satama-altaasta kolmen öljynporauslautan ja harmaahaikaran välistä saimme todeta meren peilityyneksi. Tuuli virisi vasta 0930 (5 m/s SSE) ja se puhalsi hiljaa edelleenkin vallan jostain muualta kuin pohjoisen vakiosuunnasta. Nostimme ison täytenä, mutta alkavan aallokon vuoksi jenua kakkosena. Puolentoista tunnin seilailun jälkeen (1055) tuuli moinasi. Kaksi laivaa ohitti meidät läheltä, seurasimme niiden liikkeitä AISsista. Saavuttuamme Puerto Las Palmasin satama-altaaseen 1750 huutelin VHFllä ja saimme käskyn ajaa reseptio laituriin. Kävimme kirjautumassa sisään ja taas se kävi helpolla, kun kaikki tiedot olivat viikon vanhoja. Vesa lähti ostamaan muona- ja juomatäydennystä. toiselta puolen vierasvenesatamaa. Meillä oli käsitys, että yövymme vastaanottolaiturissa. Sain moitteet, kun olin päästänyt gastini pois veneestä, juuri kun pitäisi siirtyä T-laituriin. Vesan tultua menimme redille odottamaan ohjausta ulommaiseen laituriin, johon eteläkaakon tuuli puhaltaa ikävästi ja aallokkokin pääsee aallonmurtaja–aukosta suojatta tähän satamanosaan. Peruutimme paikkaan P 9 kellon ollessa 1840. Päivän seilaus Santa Cruz de Tenerifelta oli 54 mailia (Log 5734). Aikaa siihen meni 10 tuntia, josta moottori oli päällä 8,5h. Keli oli vaihteleva ja niin lämmin, että horisontti häipyi välillä kokonaan taivaan tyyneen. Tuo näky puhutteli minua ja vietin hiljaisen hetken Erkki-isäni syntymän 105 vuotispäivän merkeissä.
Loki: 12pe 12 2014, Santa Cruz de Tenerife 0757 / 0930 tuuli 5 m/s SSE, Iso täytenä, jenua kakkosena / 1055 tuuli moinasi / Kaksi laivaa läheltä /Puerto Las Palmas, GC 1750, pantalan P 9, Log 5734/54nM, moottori 8,9h.
13la 12 2014 Vesan kotiinlähtöpäivä
Lauantaiaamuna tuli väkisinkin hieraistua pari kertaa väsyneitä silmiä, kun toisella puolella laituria olevan aluksen muodostama kuvajainen ja mittasuhteen selvisivät.
Olimme kyllä illalla tullessamme laituriin panneet aluksen mieleemme ja sehän muodosti jonkinlaisen aallon vaimentimen meille. Aamulla se poistui hetkeksi ja palasi uudelleen lähemmäksi maatukea, jonne sen puomi tuotin. Näytti puomi olleen mennyt katki ja se oli korjattu ja nostettiin nyt osin hiiapilla paikalleen.
Kertoivat aluksen, nomad nelosen, olevan 100 jalkaa pitkä ja leveyttäkin oli miltei Immin verta. Kaikki tämä oli Valetta, se selvisi peräpeilistä näin raumalaisittain.
Vaikka oli Vesan kotiinlähtöpäivä, hänelle juttu lensi ja matkakassit olalla hän haastatteli jonkin aikaa pienikokoista jenkkityttöä, joka haki paikkaa Pohjois-Amerikkaan lähtevään veneeseen. Tyttö kertoi taidoikseen mm. kokkaamisen. Hyvä niin eikä näytä olevan vaaraa, että hän söisi kuormasta. Valittelin, että olen lähdössä sinnepäin aikaisintaan vuoden päästä.
Kiitos Vesalle mielenkiintoisesta seilausseurasta! Maileja kertyi taas melkoisesti (190) neljällä legillä; Las Palmas – Puerto Mogan – San Miguel – Santa Cruz de Tenerife – Las Palmas. Kaikenlaisia kelejä ja jopa kryssiä sekä yöpurjehdusta oli viikon aikana, vain spinnuttelu puuttui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti