sunnuntai 17. elokuuta 2014

GIBRALTARIN SALMEN VIRTAUKSISSA

14to 08 2014 Välimerelle
Aikainen herätys ja kun kipusin täkille oli aurinko juuri noussut ja antoi betoniseinään hienon varjon. Loki: Barbate 0936 – Mediterráneo, Estepona 1910, 57 nM Aamulla lähtiessämme suunnitelmana oli seilata Gibraltarille ja jatkaa siitä sitten kahden sataman kautta Satun lähtösatamaan Marbellaan. Tuulta ei ollut nimeksikään ja kun se hetkeksi virisi oli se täysin vastainen. Välimerellä olisimme pystyneet kryssimään täysvastaiseen, mutta aikapula pakotti meidät koneistamaan. Pääsimme kohtalaista vauhtia Gibraltarin salmen kapeimpaan kohtaan hakemalla virtauskohtaa. Olen kadottanut pienen esitteen, missä kerrotaan millä etäisyydellä rannasta pitää olla milläkin kellon lyömällä vuoroveden suhteen. Valitettavasti kaikki liikenne oli poispäin Välimereltä, joten täysin ajoituksemme ei ollut onnistunut. Alun nopeus 9,4 solmua laski lähellä rantaa ajaen majakan jälkeen ja oli pienimmillään vain 4,2 kn. Olimme ajautuneet 2,5 solmun vastavirtaan. Otin aina sata metriä keskemmälle ja nopeus parani. Aivan laivaväylän rajalla pääsimme yli kuuden solmun nopeuteen. Kannattaa hankkia se Gibraltar ohjevihkonen, en vaan ole nähnyt sellaista missään muualla kuin itse kohteessa. Ehkä se löytyy netistäkin – kunhan vaan osaa etsiä. Reeds kertoo (nyt kun sitä täällä Esteponassa luen) parhaan länsivirtauksen olevan +3 h ja itävirtauksen -3h.
Päätimme hyvissä ajoin ennen Gibraltaria jättää sen väliin. Delfiinit kävivät tervehtimässä meitä, kun ohitimme tutunomaisen korkean apinavuoren 1430.
Ajoimme suoraan Esteponaan, jonka vastaanotto laiturin valkosiniselle kioskille saavuimme 1910. Välimerellä ei ole kuin metrin luokkaa oleva vuorovesivaihtelu, niin täällä on käytössä mooring-köydet. Lämpöä tuntuu hetki alkuun täällä Mediterràneossa riittävän, illallakin oli vielä 34 astetta, tukahduttava helle siis. Tunsin tämän hyvin kävellessäni vierasvenesataman portin vieressä olevalle officille, kahdeksankulmaiseen rakennukseen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti