maanantai 8. syyskuuta 2014

SYKSYINEN VÄLIMERI

07su 09 2014 Deniasta Gandiaan
Log 2014: Denia 1510 (itäinen pallonpuolisko)– Gandia 1930, 17 nM, seilaten rullukalla, tuulta 8 - 11 m/s, Volvo 1,2 h Log 2009: Denia 1425 – Gandia 1800, 18 nM, seilaten rullukalla, tuulta 10 - 13m/s, Volvo 1,3 h. Olin vaivihkaa eilen siirtynyt itäiselle pallonpuoliskolle, Greenwichin viivan tutummalle puolelle, missä lukemat suurenevat oikeaan suuntaan. Tosin plotteriaikaan sillä ei niinkään ole merkitystä, kun paikan voi merkata kursorilla. Palaan taas pariksi viikoksi läntiselle pallolle. Luin satamatietoja hakiessani vuoden 2009 Välimeren osuutta ja totesin, että Immigrantin vanavedessä Immigrant seilaa. Harmi, että jouduin vaihtamaan plotteria, sillä siellähän olisi jo valmiina nämä reitit ja seilatut viivat. Matkaa on kertynyt nyt Gandiaan tullessani 6 mailia enemmän kuin viime reissulla. Olen käyttänyt moottoria 28 tuntia enemmän, ylitys on liki 10 %. Kertooko se huonommista keleistä tai siitä, että olen ollut paljon enemmän yksin liikkeellä. Olen jo nyt seilannut 1564 nM yksin ja tämä on enemmän kuin viime reissun solot kaikkiaan. Otsikkokuva kertokoon iltapäivän tummuvasta Välimerestä, jolloin tuuli nousee aamupäivän seitsemästä kymmeneen ja muuttuu puuskaiseksi. Tuuli kasvaa iltaa kohti 12-14 m/s ja on suorastaan ikävää niissä puuskissa. Siis juurin silloin, kun pitäisi saada seilit kasaan. Niinpä tänäänkin seilasin pelkällä etuseilillä tuon lyhyen matkan. Ilmeisesti WHF antenni on täysin kelvoton, kun en saanut edes kahden mailin päästä yhteyttä Club Nautico de Gandiaan. Niinhän Tommi totesi sitä tutkiessaan jo Biscayalla. No ajoin satama-altaaseen ja olin kiinnittymässä ensimmäiseen vapaaseen paikkaan paikallisen seilorin auttamana, niin johan ilmestyi marinerokin paikalle ja ohjasi minut moottoriveneiden keskelle.
Käydessäni maksamassa yöpymismaksun totesin ilahtuneena, että se alitti kolmekymppiä (16 centillä). En muista kummastakaan näistä kaupungeista (Denia ja Gandia) satamista viime keikalta paljoakaan. Vierailuni olivat siinä määrin lyhyitä. Nyt minun on joka tapauksessa käytävä täydentämässä vesivaroja ja jos on toimiva netti, niin saatan pitää toimistopäivän. Keskityn siis KELA asiaan (saankohan nyt nukuttua, kun päästin tuon suustani). Koko seilauksen ajan seurasin vuorten ja Gandian päällä olevan pilvimassan kehittymistä ja kuulin vuoristossa ukkosen jyrinää. Käytyäni suihkussa oli kunnon ukkosmyrä sataman vieressä, antaen komean luonnonnäytelmän. Salamat löivät paljon vaakasuunnassa kuin elosalamat.
Täällä luonto (ja minäkin) kaipaa viilentävää ja raikastavaa sadetta. Lähdin sitä houkutellen ja uhmaten syömään kaupungille. Vihdoin se sade tuli ja rankkana. Sukelsin ensimmäiseen baariin ja totesin sen olevan hampurilais-sellainen. Mietin lähdenkö pois, mutta havaitsin listalla olevan myös sinisimpukoita ja galamarekseja, söin viimeksi mainitun paistettuna. Ei huono valinta. Pääsin kuivana koko kävelyreissun. Ps. Täytyy aamulla katsoa se netin kelpoisuus. Nyt yöllä se ei toimi, usein täällä netti sulkeutuu toimiston myötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti