torstai 22. huhtikuuta 2010

BATALHAN LUOSTARI

17ma 04 2010 Batalhan luostari, Mosteiro Santa Maria da Vitória



Ajoimme Alcobaçasta Batalhaan noin puoli tuntia. Siellä sijaitsi seuraava tutustumiskohteemme dominikaaninen Batalhan luostari, Mosteiro Santa Maria da Vitória.



Tämä luostari ja kirkko on rakennettu vuonna 1385 juhlistamaan Portugalin voittoa kastilialaisista Aljubarrotan taistelussa. Pohjakaavaltaan ristin muotoinen kolmilaivainen kirkkosali on 83 metriä pitkä ja kaariholvi nousee 32 metrin korkeuteen.



Siitä tuli Portugalin monarkian tärkein rakennushanke seuraavaksi kahdeksi vuosisadaksi. Rakennus on esimerkki alkuperäisestä kansallisesta myöhäisgoottilaisesta rakennusperinteestä, johon on vaikuttanut manuelilainen taide. Chapel of the Founder on rakennettu vuosina 1426-1434. Kappelissa on Kuningas John I:n ja hänen vaimonsa hauta.



Kuningas John I:n ja hänen vaimonsa haudalle antaa hillityn valon ylhäällä korkeuksissa olevat ikkunat.



Verrattuna Alcobaçan luostariin on tämä naapuriluostari huomattavasti koristeellisempi. Täällä goottilaisen ja renessanssin tyylisuuntien elementit saavat lisää ilmentymää manuelilaisesta taiteesta.



Batalhan luostari on kokenut myös vaikeita aikoja, kun vuoden 1755 maanjäristys teki jonkin verran tuhoja, mutta Napoleonin joukot tuhosivat luostaria enemmän (1810-1811). Kun dominikaanimunkit karkotettiin luostarista vuonna 1834, rakennus hylättiin ja se jätettiin raunioitumaan.


Kuvan vesiteosta kutsutaan munkkien levadaksi.

Kuningas Ferdinand II aloitti vuonna 1840 korjausohjelman säästääkseen tämän ”goottilaisen arkkitehtuurin helmen”. Korjaustyöt jatkuivat 1900-luvun alkupuolelle ja luostari julistettiin kansallismonumentiksi 1907 ja vuonna 1980 se muutettiin museoksi.



Mosteiro Santa Maria da Vitória on kansallisen ylpeyden symboli. Vuoden 1385 taisteluissa kunnostautuneen Nuno Alvares Pereiran ratsastajapatsas antaa kirkon edustalle syvyyttä.



Erillisellä sisäänkäynnillä varustettu kappeli (The Imperfect Chapels) oli vaikuttava. Se on rakennettu Pantheonin tyyliin avoimella katolla. Sieltä ovat saaneet monet Portugalin kuninkaat viimeisen leposijan.



Manuelilainen tyyli tulee voimakkaimmin esiin Batalhan luostarin Imperfect kappelin sisäänkäynnin ovenpielessä. Sen moninainen ja koristeellinen rakenne kätkee sisälleen useita pienveistoksia.

Seurasimme luostarin Chapter Housessa Tuntemattoman sotilaan haudalla juhlavaa vahdinvaihtoa. Tähän luostariin käytimme aikaa vajaat kaksi tuntia. Pidin tästä Batalhan luostarista enemmän kuin edellisestä Alcobaçan luostarista. Tämä edustaa voiton henkeä ja on selkeästi kaksisataa vuotta nuorempi. Unescon maailmanperintölistalle luostari liitettiin vuonna 1983. Molemmat ovat tutustumisen arvoisia.
_

1 kommentti:

  1. ei mitään ihan kauheeta tungosta kummassakaan luostarissa :)

    VastaaPoista