perjantai 30. huhtikuuta 2010

GUIMARÃES

29to 04 2010 Guimarãesin historiallinen keskusta

Póvoa de Varzimin satama on melko rauhaton. Aallonmurtaja ei pidä Atlantin voimaa poissa vaan laiturit liikkuvat ja se aiheuttaa veneiden nykimisliikkeen. Kaiken lisäksi heräsin taas 0530 sumusireenin ääneen. Yritin vielä nukkua, mutta yhtä huonosti kuin koko yön. Herätys kello 0700, suihku ja aamupala. Näin olin valmis kiiruhtamaan 0910 linja-autoon. Olin matkalla seuraavaan maailmanperintökohteeseen tutustumaan Guimarãesin historialliseen keskustaan. Matkaa Póvoasta on 50 kilometriä, menopaluu lippu maksoi vain 7,10 euroa. Auto teki ensin täydellisen kierroksen Pòvoa de Varzimin keskustassa ja näin aikaa kului kaikkiaan 1,5 tuntia.



Maailmanperintölistalle Guimarãesin historiallinen keskusta pääsi 2001. Kävin turisti-infosta hakemassa opasvihkosen, jonka pahvikanteen Guimarãesin historiallinen keskusta mahtui, alue on noi 600 x 250 metriä. Opasvihkosessa on 37 kohteen tiedot. Kaikki kohteet eivät ole historiallisessa keskustassa vaan 13 niistä on lähietäisyydellä.



Kaupungin synty liitetään portugalilaisen kansallisidentiteetin ja portugalin kielen nousuun 1100-luvulla. Guimarães on poikkeuksellisen hyvin säilynyt ja autenttinen esimerkki keskiaikaisen asutuksen kehittymisestä nykyaikaiseksi kaupungiksi, jonka rikas rakennustypologia kuvaa erinomaisesti portugalilaisen arkkitehtuurin kehittymistä 1400-1800-luvuilla.



Minua ilahdutti, että Guimarãesin kaupunki kunnioitti käyntiäni niin paljon, että he olivat päättäneet järjestää juhlaliputuksen tilaisuuden kunniaksi. Mistä olivatkaan kuulleet ja saaneet niin paljon oudon kokoisia lippuja.



Aloitin paikallisuuteen sisäistäytymisen istahtamalla Oliveiran aukiolle ja syömällä, Cachorron, mausteisen makkarasämpylän. Ruokahetkeäni reunustivat 900-luvulla rakennettu Church of Nossa Senhora da Oliveira



Kirkkoon liittyy 1200-luvulta peräisin oleva luostari.



Aukiota hallitsee kirkon edessä oleva the Salado Memorial, Portugalin ensimmäisen kuninkaan kunniaksi rakennettu muistomerkki vuodelta 1340.



Nyt olin saanut evästä matkaani ja käynyt opasvihkosen läpi, joten lähdin Guimarãesin linnalle, joka on rakennettu 900-luvulla suojamaan munkkeja ja kaupungin asukkaita ryösteleviltä joukoilta.



Portugalin ensimmäinen kuningas Afonso Henriques syntyi linnan muurien sisällä.



Linnalta laskeutuessa kaupunkiin on mahtava Palace of the Dukes of Bragança. Tämä palatsi on loistava esimerkki 1400-luvun alun goottilaisesta arkkitehtuurista. Palatsiin oli viiden euron sisäänpääsymaksu.



Arkkitehtuurissa on käytetty perinteisiä menetelmiä ja materiaaleja. Täällä kehitettyä portugalilaista arkkitehtuuria löytyy Portugalin entisistä alusmaista Afrikasta.



Wikipedia kertoo, että 800-luvulla Vímara Peres onnistui karkottamaan maurit ja perusti omaa nimeään kantavan kaupungin Vimaranis, josta myöhemmin tuli Guimaranis ja nykymuodossaan Guimarães. Kaupungista puhutaan usein portugalilaisuuden synnyinpaikkana ja se oli myös Portugalin ensimmäinen pääkaupunki.

Jk. Alkaa tuntua työnteolta tämä maailmanperintökohteista kirjoittaminen, joten ei muuta kuin vesille ja liikkeelle kohti Portugalin pohjoisinta satamaa Viana do Casteloa.
_

1 kommentti:

  1. Siellä huutaa sumutorvi, täällä citylokit (ne pirut hakee taas pesäpaikkoja Vanhasta Raumasta) -- ne tosin aloittaa jo 0515...

    Hyvä että pariin päivään ei ole maailmanperintötekstejä tiedossa, mulla on Pohjois-Espanjan historian tutkimus vielä pahasti vaiheessa ;)

    VastaaPoista