lauantai 24. huhtikuuta 2010

PENICHE - NAZARÈ

18su 04 2010 Penichestä Nazarèen

Saimme aamuherätyksen 0630 kun vene, jonka kyljellä olimme, halusi lähteä keskeltä pois. Yllättävän nopeasti sain kuvan tilanteesta, herätin Jannen ja vein keulaköyden ensimmäiseen veneeseen lähtevän paatin etupuolitse. Tuuli painoi meidät jäävän veneen kylkeen. Jatkoimme tapahtuman jälkeen vielä unia hetken. Kirjoittelin blogia ja Janne heräsi 1030. Aamupalan jälkeen valmistelimme veneen merelle lähtöä varten. Hyvin valmistautunut lähtö huipentui ison nostoon jo kylkikiinnityksessä.

Peniche 1230 log 7016 Mh 791,7

Avasimme rullukan välittömästi päästyämme satama-altaasta ja seilasimme avotuulta kohti Peniksen kärkeä. Aurinko paistoi mukavasti ja saimme riisua purjehdusasut.1315 jouduimme tekemään jiipin niemen kärjessä väistääksemme kalastusalusta. Varustimme isopurjeen preventerillä ja spinnun puomilla. Alkoi toinen myötätuuliosuus Jannen seilauksilla. Ukkossade uhkasi mantereelta päin, mutta pystyimme pienellä väistöliikkeellä välttämään pahimmat kuurot.Söimme (1400) langostillos -voileivät ja huuhtelimme maun alas cappucinolla ja teellä. Rullukan säätököysi oli taas päässyt kiertymään rullalaitteen alle. Janne notkeana miehenä kiristi rullan puoliskot yhteen ja niin uskomme tämän vaivan korjaantuneen. Jouduimme laskemaan purjeet alas tuulen loputtua 1630. Ajoimme Nazarèn satamaan 1800, saimme veneen kylkikiinnitykseen toisen laiturin päähän.

Nazare 1800 log 7014, 25M Mh 793,9 (2,2 / 5,5 )

Saapumisrommitotit nautittuamme lähdimme hakemaan satamatoimistoa ja ennen kaikkea suihkuja. Toimistorakennuksen ovella oli lappu, että toimisto on suljettuna toistaiseksi. Kiersimme rakennuksen ja tulimme sen viereiseen kalastajien hallitsemille halleille. Siellä yksi kalastaja kunnosti verkkojaan. Mies valitti, ettei puhu lainkaan englantia, mutta ohjasi portille, siellä on englantia puhuva virkailija, selvitti hän. Menimme kohti pientä porttikoppia ärisevät koirat kintereillämme. Yksi oli jo keskustellessamme kalastajan kanssa käynyt shortsini pruntista kiinni. Reikää ei tullut, mutta märkä kidankuva jäi lahkeeseen. Se kielitaitoinen porttivahti osoittautui yhtä vähän engelskaa puhuvaksi kuin muutkin täällä tänään. Täytimme kaavakkeet ja saimme avaimen porttiin ja suihkutiloihin. Pistimme loput veneestä kuntoon ja painelimme suihkuihin. Lattiakaivo ei toisessa kopissa vetänyt kunnolla ja kuumaa vettä tuli vain toiselle. Vuorottelimme suihkuissa. Hyvältä tuntui peseytyä. Lähtiessämme, tutustumaan Nazarèen ja syömään, oli marinan pihalla kauhea meteli, jonka aiheuttivat joko kaskaat tai mölysammakot. Ääni oli korviin sattuva. Nazarén rantakatu ja hiekkaranta olivat tavattoman pitkät. Ruokailimme sivistyneesti tuukipöydässä. Nazarèn alakaupungin vanha osa muodostuu erittäin kapeista ja pitkistä kortteleista. Talot ovat seläkkäin, eikä näin muodostu minkäänlaisia pihoja, ulko-ovet aukeavat suoraan neljä metriä leveälle kadulle, jolle ei juurikaan päivä paista kuin hetken aikaa päivässä. No täällähän tuolta auringolta yritetään suojautua kaikin keinoin. Huomenna vuokraamme auton ja tutustumme kahteen maailmanperintölistalla olevaan luostariin.

_

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti