maanantai 4. tammikuuta 2010

SANTA CRUZ DE LA PALMA 24 H

01pe – 04ma 01 2010 Santa Cruz de la Palmassa

Olimme saaneet hyvät suositukset S/C de la Palman satamasta. Luimme Atlantic Islands kirjasta sataman olevan (2003) rakenteilla ja sitä se näyttää olevan edelleenkin. Fasiliteetit olivat konteissa ja sen mukaiset, varsinkin kun oli kovin sekalainen seurakunta niiden käyttäjinä.



Olimme varmoja, että työt olivat olleet jo jonkin aikaa seisaksissa, mutta maanantaiaamuna alkoi rauhallinen telineputkien siirto ja vasaranpauke tällä ylimitoitetulla työmaalla. Espanjalaiseen tapaan ja perinteeseen kuuluu näemmä rakentaa suurta ja näyttävää. Olkoonkin, että tilat jäävät käyttämättä. Satama-altaassa oli vain parikymmentä venettä koko aikana, jonka olimme täällä. Valtameren mainingit ja vuorilta tulevat tuulet pääsevät muodostamaan aallokon satama-altaaseen. Ensimmäisenä iltana oli samanlaista keikutusta kuin Krissen ja Arin kanssa ryskiessämme Gomeralta Gran Canarialle. Nytkään emme turvallisuussyistä ryhtyneet valmistamaan ruokaa veneessä, vaan menimme kaupungilta hakemaan ruokalaa. Aamupalallakaan mehua ei voinut kaataa lasiin, ennen kuin lasi oli tukevasti kädessä. Pois lähtiessämme havaitsimme köysien hitsautuneen knaapeihin.



Samaisessa Atlantic Islandissa oli arvosteltu S/C de la Palman betonirakennuskantaa ja todettu se ikäväksi. Kaupunkikuva oli mielestäni pikemminkin värikäs ja virikkeinen. Kirjassa todettiin, että varsinainen vanha osa kätkeytyy tämän betonimuurin taakse. En valitettavasti ole nähnyt vaihetta, jolloin vanhat talot reunustivat rantaa, mutta…



Turisti-info sijaitsee aivan oikein sataman tuntumassa lasiseinäisessä rakennelmassa, joka välittää hyvin ympäröivää puistoa läpinäkyvyydellään.



Sieltä sai mukavasti neuvot kaupungin löytämiseen. Rantabulevardin varrelle on jäänyt muutama alkuperäisrakennus, ilmeisesti 1800-luvulta.



Suurin osa ravintolista sijaitsee rantabulevardin varrella tai siihen rajoittuvassa korttelissa. ensimmäisenä iltana löysimme paikalliskuppilan Teatro Chicoa vastapäätä. Seurasimme valon taittumista iltaan ja näyttelijäseurueen lepohetkeä päivällä ja illalla. Tämä tuntuu olevan teatterien luvattu kaupunki, niitä täältä löytyy kymmenkunta. Hajuvesikaupat ovat täällä toinen valtaliikeryhmä. Luulisi siis naisten La Palmalla pukeutuvan fiinisti jos tarvitsevat niin paljon tuoksukettakin. Yleistä ikäjakautumaa täällä kuvaa hyvin tuo teatteriaukion näkymä. Nea kertoi ensimmäisen lenkkinsä jälkeen täällä olevan pitkiä, kauniita ja hoikkia ihmisiä. Kalle ei tätä kauneutta nähnyt, mutta ehkäpä ainoat kauniit ovatkin juuri nuo lenkkeilijät?



Santa Cruz de la Palma oli kauniimpi iltavalossa, kuin päivällä jolloin rakennusten huonokuntoisuus tuli ikävästi esiin. Samoin kaikki ylimääräinen kätkeytyi varjoon. Pääkadut oli kunnostettu. Kiveys oli ehkä liiankin hieno, niin kuin Vanhassa Raumassakin. Hyvähän tätäkin oli kulkea, mutta ne pienikiviset kadut olivat mukavampia ja yhtä lailla kuljettavia.



Tämäkin kaupunki tulee kokea niin päivällä kuin yölläkin. Kun kaupungin vilkas syke muuttui rauhallisuudeksi ja rantabulevardin varren parvekkeille kuului valtameren maininkien ääni rauhoittui mieli kummasti.



Santa Cruz de la Palman kaupunki muodostuu ylhäällä olevasta uudesta osasta sekä sen ja rannan väliin jäävästä vanhasta kaupungista, josta löytyy mielenkiintoisia kitukrännejä ja kissanpiiskaajankujia (kyllä se taisi olla aivan ihmisen kus..) hajut ja äänet vaihtelivat. Äänet vaimenivat yöksi, mutta haju jäi.



Santa Cruz de la Palmaan ja La Palmaan kannattaa tulla käymään vielä kun turismi ei ole tätä pilannut. Meille jäi hieno kuva tästä kaupungista ja saaresta.


P.S. Teksti pääsi livahtamaan eetteriin ilman kuvia ja kun kuvat aiottiin liittää blogiin, nettiin ei enää päässyt. Toimittajan kolmen tunnin työ ei päässyt kliimaksiin. Mutta tässä siitä korjattu versio lähtee liikenteeseen Teneriffalta.
_


_

2 kommenttia:

  1. Terveiset Kanarian kiertäjille. Mielenkiintoisia juttuja tänne kylmään pohjolaan. Kuten olette huomanneet, löytyy saarilta myös aivan muunlainen Kanaria kuin tuo Keihäsmatkojen muutama turistiranta. Itse kiersimme saaria talvella 2006-2007 ja ihastuimme jylhiin saariin. Jos kiinnostaa, voi joitain vinkkejä löytyä sivulta: http://koti.tnnet.fi/tuulenkyla/Pinta/

    Sivumyötäisiä tuulia (tuulikulma n. 120 astetta) toivottaen I. Niekka

    VastaaPoista
  2. Terve purjehtija Ilkka!
    Kiitos kommmentistasi. Olen vuosi sitten saanut veljeltäsi blogisi osoitteen ja olen vieraillut siellä. Tänään puhasi turhan suuresta kulmasta, kun tuulikulma lukema pyöri 140-175 asteen välillä aallokonm oleessa melkoista, kun tulimme Santa Cruz de la Palmalta Santa Cruz de Tenerifelle.
    kippariKalle

    VastaaPoista