keskiviikko 24. kesäkuuta 2009

BOULOGNESTA DIEPPEEN21su 06 09 Boulognesta Dieppeen

Herättyäni tein kuva-aineiston blogiini ja avasin nettiyhteyden. Saatuani päivityksen, aina Amsterdamista saakka, tehtyä puhelimme Nean kanssa skypen kautta Rauman ja maailman kuulumisista. Nea ihmetteli, että olinko vielä yöasussa. Käytyäni suihkussa olin valmis jatkamaan matkaa, kunnes huomasin aamupalan jääneen väliin. Kunnon tankkaus ennen merelle lähtöä.

Boulogne-sur-Mer 1100-
Nostin isopurjeen täytenä ennen aallonmurtaja-aukkoa. Avasin rullukan täysille ja suuntasin kulkuni kohti Dieppeä, jonne on matkaa 53 mailia. Edessä on noin kymmenen tunnin seilaus. Lasken aika-arvion viiden solmun keskivauhdin mukaan. Kevyt 4 sekuntimetrin tuuli WNW ei jaksanut viedä purtta eteenpäin myötäaaltoon, varsinkin kun aallot hakkasivat isoa heilumaan puolelta toiselle. Edelläni seilaava fransmanni otti konevoiman avuksi, joten niin tein minäkin. Ensimmäisten kolmen tunnin aikana etenin vaivaiset yksitoista mailia vastavirtaan. Kaikki pilvimassat haihtuivat iltapäivällä ja taas oli shortsikeli. Neljältä tuuli kasvoi kuuteen metriin sekunnissa ja virta kääntyi myötäiseksi. Aallokkoa ei ollut hetkeen nimeksikään, purjehdus oli juhlaa. Matka alkoi joutua, kun myötävirta oli liki kolme solmua. Seuraavat tunnit taitoin selkää 7-8 solmun vauhdilla, tuulta oli parhaimmillaan 8 ms. Lähestyessäni Dieppeä näin nyt jo kaipaamani suulat. Ne tekivät syöksysukelluksia kuin Stuga-hävittäjät konsanaan. Helmi on oppinut Immigrantin tavoille ja ohjaa hyvin, voin kaikessa rauhassa paneutua Vene-lehteen. Keskityin huolella isopurjeen laskuun ja se sujuikin huomattavasti paremmin kuin eilen, tosin merikin oli aallokoltaan helpompi ja tuulta vain 5 ms. Dieppessä oli laskuveden aika, kun tulin satamaan. Tämäkin satama on kaikkina vuorokauden aikoina auki vedenkorkeuden vaihteluista huolimatta. Löysin paikan (9/28) ensimmäisestä vierasvenelaiturista. Ystävällinen hollantilaisnainen piti venettäni paikoillaan, kunnes sain köydet kunnolla. Huutelin VHF kanavalla 9, mutten saanut vastausta ja samalla koodinumeroa porttiin ja suihkuhuoneeseen. Löysin englantilaispariskunnan, jolta sain tarpeelliset tiedot.
- Dieppe, 2030, log 1239, matka 55 nM 9,5h, josta moottori päällä 3,8h.

Kaupungissa oli musiikkifestivaali ja kaikkialla soi erilaista musiikkia. Vaeltelin Dieppen kaduilla tunnin ajan ja menin syömään simpukoita ravintolaan rantakadun varrelle. Kuvasin iltavalaistua kaupunkia ennen veneelle menoa. Palatessani veneelle huomasin, että koodilukossa on sellainen vika, ettei siinä ole valoa. Onneksi tälle venepaikalle katuvalot antoivat sen verran kajoa, että näin aukaista lukon. Istuskelin sitloorassa kuunnellen musiikkia puoleenyöhön. Festivaalin päätti komea ilotulitus tasan klo 24.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti