tiistai 22. joulukuuta 2009

1442 vs. 1492

21ma 12 09 Kolumbuksen jalanjäljillä



Noina vuosina maailmassa tapahtui merkittäviä asioita: Tärkein näistä oli tietenkin, kun 1442 Rauma sai kaupunkioikeudet ja 1492 Kolumbus löysi Amerikan. Tänään herättyämme aamulla ukkoseen (0637) olimme iltapäivällä kunnon turisteja ja tutustuimme Kolumbuksen taloon – rakennukseen, jossa hän on tiettävästi asustellut viettäessään aikaa Las Palmasissa. Historia kertoo, että Cristóbal Colón (kuten paikalliset häntä täällä kutsuvat, mikä hänen italialainen nimensä sitten onkin?) saapui vuonna 1492 Las Palmasiin alustensa korjaustöitä varten, ennen kuin jatkoi matkaansa länteen Intian löytämisen toivossa.



Las Palmasin jälkeen laivue pysähtyi vielä La Gomeralla ja El Hierrolla. Gomeran San Sebastianiin suurta tutkimusmatkailijaa veti kaunis leski Beatriz da Bobadilla. Kolumbus teki kaikkiaan neljä retkeä uudelle mantereelle. Hänen aluksistaan kuuluisin lienee Santa Maria, mutta tarinan mukaan hänen oma suosikkinsa oli kuitenkin La Niña, jonka kapteenin hytin jäljitelmä oli rakennettu museoon.



Olemme edelleen siis Las Palmasissa, koska sääennusteen mukaan tänään, huomenna ja vielä keskiviikkonakin pitäisi olla kovaa keliä – ja tietysti vastaista tuulta. Normaalisti tuuli puhaltaa näillä merillä koillisesta eikä suinkaan lounaasta. No, tänään on tullut vettä taivaalta aika lailla ja aamulla ukkostikin, mutta Las Palmasissa on ollut ihan tyyntä. Tietysti lounatuulen ei tänne pitäisikään osua (vaikka pari yötä sitten juuri siltä kantilta puhalsikin tähän satamaan ja keula kolkahti laituriin). Nyt arvomme lähtemistä kohti Gran Canarian etelärannikkoa huomenna tai ylihuomenna.



Jouluruokien hankinta HiperDinosta oli varsinainen elämys. Jos suomalaiset ostavat jouluksi paljon ruokaa, kanarialaiset peittoavat suomalaiset shoppailussa 6-0. Tietysti satuimme kassalle ns. lyhyeen jonoon, jossa meidän edellämme oli vain yksi asiakas. Onneksi meillä ei ollut mikään kiire, koska nainen osti kolme valtaisaa kärryllistä tavaraa, jotka myyjä pakkasi hitaasti ja huolellisesti muovipusseihin kotiinkuljetusta varten. Rouvan keittiössä täytyy todellakin olla isot kaapit, tai suorastaan ruokahuone.



On enää kolme yötä jouluun, emmekä vieläkään tiedä vietämmekö sen täällä vihreäkuulajoulukuusen alla vai Puerto de Mogánissa. Muistaakseni vihreät kuulat ovat Pekankin herkkukarkkeja.

_

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti