keskiviikko 5. toukokuuta 2010

SANTIAGO DE COMPOSTELA

03ma 05 2010 Maailmanperinnössä yötä

Mnääp pääti lähte tuult pitämä kahde maailmamberinnö kohtesse Santiago de Compostelaha. Se o sillaill, et ite Santiago historialine keskust om bäässy vuan 1985 listall ja sinn johtavap pyhiinvaellusreit Franska maalt vuann 1993 ja lissä 1998.

Mnää heräsin gohtaise ajois. Suihku ja aamupala jälkke mnää tramppasi linjurpysäkill (C3). Sinn ol melkone matk ja vastanen duul, joten dul jo vähä verrytelttys stää pyhiinvaellust varte. Olin gäyny jo aiemmi kattomas Vigon geskustas, mist juna lähte ja nii mnää osusi melkkem baikall. Mitä ny ajo linikall kilometri liian gauas. 1203 mnää oli asemall ja osti yhdesuunnam biljeti Santiago de Compostelaha. Mnää meinan dull linjurill takasi, ni mnää näe mahdollisimmam baljo tätä Galicia seuttu. Istuimbaika oliva numroittu ja mnuu vastpäät istus nuar opiskelija flikk kon dek ahkrast rästitehtvi koko matka. Kiva olk katell nii ahkra flikka, varsinki ko juna sivuttaisliike anto siihe oma efektis. Hiano juna se ol, ol pöödä ja pistorasia ja kaikk. Mnää meni pers´edell Santiagoho, jote maisema tliiva vähä niingo jälkjunas. Säntillisest se tul ajallas määrämbäähä, mnää nousim bois ja juna jatko La Coruñaha. Lähdi mäkke ylös ja nii mnää osusi suara vanhan gaupunki etelreunall. Meill o Nean gans semnen dyäjako, et hän deke virtuaalimatka ja kirjotta siit ja mnää sit paikam bääll kuvita se reissu. Jote seuravaks Nean däksti.


Santiago de Compostela



Santiago de Compostela on liitetty maailmanperintölistalle vuonna 1985.


Colexio de Fonseca. Renessanssirakennus vuodelta 1532.

Santiago de Compostela on Espanjan kristittyjen islaminvastaisen taistelun symboli. Muslimit tuhosivat kaupungin 900-luvun lopussa, mutta se rakennettiin uudelleen seuraavan vuosisadan kuluessa ja siitä tuli jo 1000-luvulla yksi Euroopan tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista.



Santiagon vanhaa kaupunkia pidetään yhtenä maailman kauneimmista kaupunkikokonaisuuksista.



Vanhimmat monumentit sijoittuvat apostoli Jaakobin hautakammion ja katedraalin ympärille.


Mosteiro de San Martino Pinario, rakennettu 1500-1700-luvuilla.

Katedraalin paikalla on ollut kirkollista toimintaa 800-luvun alusta ja nykyinen, romaanista arkkitehtuuria edustava katedraali on rakentunut vuosina 1075-1211.


Kaiken hallitseva katedraali

Maailmanperintömerkkiä ei näkynyt. Yhdessä esitteessä sentään UNESCON merkit tulivat vastaan. Uutena tulonlähteenä katedraalin kunnostamiseksi voi virtuaalipalvelussa voi sytyttää kynttilän. Tavoitteena on kerätä 0,5 miljoonaa kynttilän sytytystä a´ 1,39 euroa. Näin voi Neakin tehdä nojatuolipyhiinvelluksen (jos on riittävän uskovainen). Täytyy yrittää tähdätä ensimmäisen kahdenkymmenen sytyttäjän joukkoon, jolloin saa kynttiläaikkaa 20 minuutia. Myöhemmin sytyttävät saavat vain 11 minuuttia.



Mnää ol oikkem bäättän ol yät Santiago de Compostelas ja nii mnää majotusi vähä mailmamberintalue ulkopualell ko osusis semsell ovell, misä ei sanottu, et täytt o. Nii mnää pääsi vial ehtost nauttima yänäkymist.



Jollan dappa täst päiväst jäi semnen guva, et tua Katedraali on kaike hallitteva. Vaik kui yrittäis löyttä muut kuvattava, nii ain se tlee piilost näkyvihi.


_

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti