tiistai 17. elokuuta 2010

KOTKAPARATIISI

15su 08 2010 Suomen Turkuun kotkaparatiisin läpi

Heräsin seitsemältä, enkä malttanut odotella isäntäväen ylösnousua, vaan lähdin katsomaan aamukotkia. Tosin käynnistäessäni moottorin ilmeisesti herätin Päivin ja Veijon, jotka heiluttivat ovelta lähtiessäni.

Lempmo, Keistiö 0825

Aamu oli vähän utuinen kun ajoin pienten saarten lomitse. Vajaan puolen tunnin päästä päivän ensimmäinen merikotka lensi kohti luodetta. Ja siitä käynnistyi varsinainen kotkahavaintojen sarja. Kirjasin yksitoista havaintoa (15 merikotkaa) tunnin ja viidenkymmenen minuutin aikana.Kello 0940 pysäytin moottorin ja jätin veneen ajelehtimaan kun läheisellä luodolla istui kotkapesua, kaksi aikuista ja kaksi nuorta. Nyt pystyin keskittymään kuvaamiseen ja kiikarointiin.Valkopyrstöiset aikuiset vaihtoivat paikkaa poikasten pysyessä paikoillaan jatkaen selvästikin aina välillä lentoharjoittelua.Maltoin käynnistää moottorin ja jättää merikotkaperheen veneeni ajauduttua riittävän kauas luodolta. Kello 0848 ja 1037 välisenä aikana näin viisi aikuista, kolme nuorta ja seitsemän iältään tunnistamatonta merikotkaa. Varmaankin siinä tuli havaittua jotkut kotkat pariinkin kertaan, sen verran ahkerasti ne tuntuivat olevan liikkeellä.

Nostin isopurjeen ylös 1105 ja pääsin seilaamaan 1115-1140 välisen ajan. Sen verran pienipiirteisessä saaristossa olin, ettei pohjoistuuli päässyt puhaltamaan kunnolla ja se loppuikin tykkänään. Näytti siltä, että tulee pitkäkin tuuleton hetki, joten laskin isonkin alas.

Kello 1200 nostin taas täydet purjeet. Kun pääsin Airistolle siellä oli paljon veneitä ja kaikki yrittivät selviytyä puuskaisessa, suuntaa ja nopeuttaan muuttavassa tuulessa parhaansa mukaan. Kisasin paikallisen Dehler 38 kanssa ja sain lopulta pahasti takkiini. Ukkosrintama synkensi etumeren ennen kolmea (1440). Laskin purjeet juuri oikea-aikaisesti, sillä Naantalin yllä olevat mustat pilvet nostivat hetkessä tuulen viidestä yhteentoista metriin. Sitä kesti vain hetken ja taas oli liki tyyntä, olin siis pilvien aiheuttaman tuulialueen keskuksessa.Ajoin Ruissalon ohi kaupalliseen satamaan ja yritin saada kunnollisen kuvan Turun linnasta. Onko tuo Turun linna vai viikinkilinna? Soittelin kummipoika-Nikolle ja hän lupasi tulla vartin päästä Aurajoelle vierasvenesataman laiturille vastaan.Halusin kuvata Aurajoen parhaimmillaan eli kun Turun tuomiokirkko näkyy selvästi. Se paikka tulikin yllättävän aikaisin ennen joen kaartumista. No samaan kuvaan mahtuivat museoalukset, eteenkin Suomen Joutsen ja museokraanat.

Turku, Aurajoki 1645 Log 9901 Mh 1192,2 ( 4,6 / 8,33)

Niko näytti sopivan leveän paikan ja pääsin siihen törmäämättä vaaleansinisiin perätolppiin, vaikka tuuli kääntyikin juuri alajuoksun suuntaan. Puolen tunnin rupattelun jälkeen kävin suorittamassa satamamaksu 25 euroa yöltä, se pitää sisällään myös sähkön. Menin suihkuun ja lähdimme illalla Nikon kanssa kaupungille syömään lammaspastaa. Satamassa on toimiva netti, joten sain lähetettyä blogeja ja netteiltyä. Vietän kolme päivää Suomen Turussa.

_

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti