torstai 19. elokuuta 2010

PÄIVÄ SATEESSA

18ke 08 2010 Turusta Kustaviin sateessa

Herääminen yhdeksältä. Söin aamupalan ja kävin suihkussa. Aloin valmistella venettä lähtöön. Niko tuli varttia yli kahdeltatoista morjenstamaan ja piteli keulaköyttä kun ujuttauduin sinisten perätolppien välistä Aurajokeen.

Turku, Aurajoki 1230 Log 9901 Mh 1192,2

Saatuani leparit ja köydet sisään avasin etupurjeen (1235) ja liuin Aurajokea kahden solmun nopeudella, ilmeisesti suurimmaksi osaksi virran ansiosta. Viritin spinnun puomin auttamaan purjeen pysymistä myötätuuliasennossa (1245).Äitini kummilaiva satamahinaaja Kalkke on siirtynyt näköjään pysyvästi pois Raumalta.Helikopteri lensi Ruissalon yli ja pelästytti tuhatpäisen kanadanhanhilauman lentoon valtaisan kaakutuksen kera.Ei se vauhti päätä huimannut ja kaksi melojaa meni ohitseni. Kysyin heiltä minne kiire. Viimeinenkin tuulenvire päättyi kun pääsin Airiston selälle, kello 1340 vedin etupurjeen rullalle. Kahdelta lämmitin puolet makaronilaatikon laatikosta. Etelätaivas oli koko ajan tummunut ja samalla (1440) kun nostin isopurjeen alkoi sade ja edessä oli vain harmaata ja jatkuvaa tihutusta.Itätuulella pääsin seilaamaan hupun suojassa silmälasien kastumatta. Kääntyessäni pohjoisen suuntaan jouduin pikkuhiljaa kryssivaiheeseen ja samalla nyt vihmova sade sumensi silmälasini. Harmaudessa jotakin hauskaa keksiäkseni muistelin Turussa keskustelua virolaisen kanssa. Hän kertoi kotkan olevan viron kiellä kulli. Olin siis sunnuntaina nähnyt valtavasti kulleja ja kaiken lisäksi kuvannut niitä. Sanoipa hän lisäksi, että äidit, jotka antavat lastensa imeä tuttiaan ovat perverssejä.

Tuuli oli koko päivän 5 ja 7 metrin välillä, mutta kuudelta tummin pilvi tuli päälleni ja nosti hetkessä tuulen 11 m/s, pienensin rullukan ykkösestä kakkoseksi. Eipä näkynyt mitään lintuja tällä legillä. Olio selvästikin vesikon ilma.

Laskin purjeet alas Laupusten luotsiaseman jälkeen, tietenkin tuulta oli taas hetkellisesti 9 m/s. Olin aikonut yöpyä Laupusten rannassa, mutta olin kuin uitettu koira ja kaipasin hyvää saunaa. Ajoin Savilettoon ja sieltä löytyi hyvin tilaa. Moottoriveneissä olleet ihmiset kurkistelivat sisätiloista kun rantauduin yksinäni. Onnistuin täydellisesti peräköyden poijutuksessa ja keulaköysien kiinnityksessä.

Saviletto, Kustavi 1930 Log 9939, 38M Mh 1193,7 ( 1,5 / 7,0)

Kävin vettä valuvana suorittamassa satamamaksun. Kassatyttö kysyi voisinko puhua englantia? Ihmettelin hetken olinko edelleen matkalla Englannin kanaalissa, sirukortilta lähti 20 euroa ja tyttö antoi molemmat kuitit minulle. Ruttukätisenä pääsin kaipaamani saunaan. Sadekin loppui yhdeksältä, kun tulin takasin veneelle laskemaan lipun. Kaikissa suomalaisissa vierasvenesatamissa on netti toiminut hyvin, olen siis jättänyt IT-takapajulat taakseni. Kuivateltuani vaatteita ja venettä lämminilmapuhaltajalla ja nettailtuani menin nukkumaan kahdeltatoista. Mietin nukahtaessani, etten ole yli neljäntoista kuukauden seilauksen aikana ollut näin totaalisesti sateessa. Vähiin käyvät tämän reissun päivät, huomenna kohti Ämpärporia, perjantaina Äijänkariin ja sunnuntaina paluu kotisatamaan._

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti