tiistai 17. elokuuta 2010

LEMPMO

14la 08 2010 Saunomaan Lempmoon

Rauhallinen pitkitetty herääminen. Mennessäni aamusuihkuun havaitsin vain kahden RPS:n aluksen olevan enää laiturissa ja Victoriakin meni jo selällä kun palasin peseytyneenä. Olin kuullut, että Suomessa pitää hakeutua puolilta päivin vierasvenesatamaan, jos aikoo saada laituripaikan. Uskoisi kyllä sesongin olevan jo ohi, mutta aamuvarhainen oli näemmä jäänyt veriin. Tai sitten oli kiire kotiin. Itse vietän vielä viikon Saaristomerellä ja käytän koko suunnitellun vuorotteluvapaan seilaukseen. Eipä sitten pääse kukaan sanomaan, että tulin ennen aikojani takaisin. Luvattu mikä luvattu, niin palaan kotisatamaan Raumalle sunnuntaina 22 päivä kuluvaa kuuta kello 1800.

Kävin Lappoon (minulle) uudessa kyläkaupassa hakemassa saaristolaisleipää, levitettä, paristoja ja muurahaissirotetta torakoiden torjumiseen. Yritin ostaa boorihappoa Maarianhaminasta, mutten onnistunut, eikä kyläkaupassakaan sitä tunnettu. Olen jo pariin kertaan uskonut voittaneeni sodan ilkimyksiä vastaan, mutta aina vaan tulee uusi vipeltäjä eikä muu auta kuin nostaa sotalippu ylös.

Lappo, Åland 1203 Log 9853 Mh 1185,5

Lähdin liikkeelle kahdeltatoista ja ajoin ennenkin käyttämääni oikoreittiä, Bäröfjärdeniltä suoraan Torsholmakobbenille Skabbskärin ja Högklobbenin välistä. Nyt saatoin käyttää plotteria ja veden syvyys pysyi koko ajan yli kymmenessä metrissä.

Päivän ensimmäisen merikotkan näin 1257 kaartelevan Tjuvön yläpuolella. Seuraavaksi alkoi jalohaukkojen liikehdintä, niitä näkyi vastavaloon kaikkiaan neljä.Lähikontaktiin merikotkan kanssa pääsin 1341, kun isolintu saalisti kalaa aivan veneeni edestä. Siinä se ei onnistunut ja laskeutui läheiselle luodolle ihailtavakseni. Tässä kohdassa reitti oli kapeimmillaan, joten kotka aiheutti etenemiselle pienen vaaratilanteen, kun jouduin koko ajan tsemppaamaan myös ohjailuun.Viidenkymmenen viiden minuutin aikana kirjasin seuraavat havainnot merikotkista: kaksi aikuista, yksi nuori ja kolme iältään tunnistamatonta yksilöä.

Saamieni laiturikoordinaattien perusteella oli helppo ajaa oikeaan paikkaan Keistiön Lempmoon Lähtisten mökille.

Lempmo, Keistiö, Varsinais-Suomi 1405 Log 9862 Mh 1187,6 (2,1 / 2,0)

Tämä oli ensimmäinen varsinainen suomalainen satama, joten laskin viimeisen (Ahvenanmaan) kohteliaisuuslipun ja ojensin Päiville saaristolaisleivän. Veijo ja Päivi ovat hankkineet muutama vuosi sitten vanhan kesäasunnon täältä. Veijo on rakentanut tänne kunnon laiturin ja saunan. Perkaamista vanhassa rakennelmakannassa riittää, näitä haastelimme tulokahveita odotellessa.Rantaterassilta avautui mukava näkymä perisuomalaiseen saaristolaistilalle ja saarten reunustamalle selälle. Tuskin malttaisi muualla oleillakaan kuin tällä terassilla kaukoputki valmiina katsomaan ohilentäviä suosikkilintujani merikotkia.Hyvän saunan oli Veijo rakentanut ja löylyissä vierähti pitkä tovi. Naapuriin kaapeliojaa kaivava mieskin kutsuttiin löylyseuraan ja jutustelua riitti varsinkin kun ilta oli kauneimmillaan. Joskus ennen puolta yötä maltoimme sentään mennä kaikki levolle. Jatkan huomenaamulla kohti Turkua.

_

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti