tiistai 29. kesäkuuta 2010

JUHANNUSYÖN TAIKAA

25pe 06 2010 Juhannuspurjehdus

Herätyskänny soi 0530. Nousimme reippaasti ylös ja saimme Immigrantin irti laiturista jo 0553.

Port Joinville, L´Ile d´Yeu 0553 Log 8067 Mh 966,5

Ajoimme samanaikaisesti ulos toisen aluksen kanssa. Se jäi valitettavasti tankkaamaan, joten Juhannusaattoaamun Ranska-Suomi seilauskisaa ei muodostunut. Nostimme purjeet täytenä kohta päästyämme vapaille vesille (0610), tuulta oli 7-5m/s, sen suunta NNE ja meidän nopeutemme vaihteli (SOG) 7,5 ja 5 solmun välillä.

Tuuli moinasi 1058 kääntyäkseen pohjoiseen (N). Olimme seilanneet 30 mailia viidessä tunnissa. Vihdoinkin saimme kunnon tuulta, eikä aallokkokaan haitannut. Tuuli oli taas hetken päästä seitsemän metriä ja olimme kohta määränpäässämme Port Haliguenissa. Mukava Juhannusaaton purjehdus toi molemmille halun jatkaa Brestiin saakka. Käänsimme ulommaksi ja suuntasimme Belle Ilen kyljelle. Tuuli uinahti 1325 tämän Ranskan Kaunissaaren tuntumassa ( Log 8109).

Käynnistimme moottorin ja samalla yli kymmenen pyöriäisen parvi tuli tervehtimään meitä. Kauniit tummanharmaa-valkoiset veijarit kieppuivat ja hyppivät hetken Immigrantin ympärillä, kunnes kalaparvi houkutteli ne pois luotamme. Normaaleilla säästökäyntikierroksilla (1850) saavutimme viiden solmun nopeuden. Tankkasin 25 litran varakanisterin vauhdissa ja aloin laittaa lounasta. Nautimme kauniissa säässä sitloorassa Pasta Bologneset a´la Belle Ile eli Pastaa Ranskan Kaunissaaren itäpuolelta. Päivän ajoimme koneella kylmään ja täysvastaiseen tuuleen juoden teetä ja iltapalaksi söimme pastan loppuun ennen auringonlaskua. Nea aloitti huilivuorot kymmeneltä ja samalla tuuli oli taas seilauskelpoista ja Kalle avasi rullukan ison seuraksi, moottori pois päältä 2225.

26la 06 2010 Juhannusyön seilausPuolenyön vahdinvaihdossa mietimme muodostuiko näistä juhlaöistä nyt perinne. Seilasimme näet Uudenvuodenyönäkin täydenkuun valossa Teneriffalta La Palmalle. Nean ajovuoron aikana kolme purjevenettä tuli vastaan. Pointe de Penmarc´hin kärjessä tuuli moinasi kahteen metriin sekunnissa puoleksi tunniksi (0145-0215). Onneksi oli myötävirtaa eikä aallokkoa, joten vene kulki kuitenkin vaikkakin verkkaisesti.

Kallella oli pimeä, selkeä ajojakso (0230-0500), jolloin ei tullut lokikirjaan merkintöjä. Helmi pystyi pitkään ohjaamaan tässä kelissä. Nean tultua ruoriin taas viideltä tuli kaksi purtta vastaan, selvästikin sesonki on käynnistynyt. Tuuli pieneni alle kolmen metrin sekunnissa ennen seitsemää. Nea sinnitteli 0710 saakka, mutta joutui käynnistämään moottorin virtauksen viedessä Immigranttia holtittomasti Pointe du Razin kierrossa. Kalle heräsi moottoriin ja tuli hänkin ihmettelemään sivuvastaista neljän solmun virtaa, joka muodosti merenpinnalle mielenkiintoisia pyörteitä.Kun olimme ottaneet parikymmentä kuvaa ja päässeet pahimmasta pyörityksestä söimme aamupalan kahdeksalta. Nea meni aamuhuiliin Kallen jatkaessa moottoriavusteista seilausta ja onnistui 1010 rullaaman jennin sisään ja laskemaan ison herättämättä nukkujaa.Ihailimme Brestin ulkoluotojen maisemaa. Tämä muistutti suuresti Thaimaan Phuketin eksoottisia näkymiä, joita ihailimme Princess Annalla seilatessamme.Vielä hurjemmaksi näky muuttui, kun kaksi esiliskoa syleili toisiaan väistellessämme vastaantulevia purjeveneitä. Niiden suuri määrä selittyi, kun yhden kumiveneen perässä hinattiin kääntöpoijuja. Täällä on alkamassa viikonvaihteen purjehduskisa.

Brest 1013 Log 8224, 157 m Mh 981,2 (14,7 / 30,33)

Ajoimme polttoainelaituriin, jouduimme vaihtamaan puolta, kun ensimmäinen mittari ei ollut käytössä (olimme niin väsyneitä, ettemme huomanneet letkun riittävän sillekin puolelle). Tankkasimme 69 litraa dieseliä. Brestissä on kaksi laituria, joihin vierasveneet voivat ajaa kylkikiinnitykseen. Kippari kävi suorittamassa nyt jo rutiinitoimet toimistossa, satamamaksu 28,60 euroa. Pesimme veneen täkin ja huilailimme täkillä yli kolmenkymmenen Celsiuksen kärvistellessä meitä. Kävimme suihkussa ennen kaupungille lähtöä.Tramppasimme jyrkät portaat ylös keskustaan ja haimme ruokakauppaa. Brest on tosi jyrkän militaristinen ja vaikuttaa hiljakkoin rakennetulta. Löysimme kaupan katutyömaan päästä Hotel de Villen (kaupungintalon) takaa. Kesäpäivä näkyi katukuvassa juopuneina ihmisinä, joita ei aiemmissa etelä-Euroopan kaupungeissa ollut havaittavissa. Hain kuvakulmaksi herttasinta näkyä Brestistä. Hotellin kukkaparvekkeet saivat sen kunnian.Paluumatkalle katselimme kaikkien ravintoloiden menyyt ja päädyimme samaiseen TexMex ravintolaan, jossa söimme Makan ja Karin kanssa vajaa vuosi sitten. Tarjoilija sai harhautettua Kallen tilaamaan litran olutta ja toi Neallekin kaksi Light Colaa. Söimme pizzan ja leivitetyn (valtaisan) kanan sinihomejuustodipillä. Helpollakin sitä tulee joutua joskus ruoan kanssa kaksi isoa tai kolme pientä. Mutta kun olut tulee litran kaatimessa tuntuu sitä olevan ylitsepääsemättömän paljon. Sain kuitenkin kunnialla kannun tyhjäksi. Kiirehdimme viemään ostokset veneelle ja haimme samalla kännykän, jota tarvittiin nettiin kirjautumisessa. Salasana tuli puhelimeen. Blogitekstien ja säätietojen jälkeen menimme paateille ja nukkumaan jo 2230.

_

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti