maanantai 21. kesäkuuta 2010

VALKOINEN KAUPUNKI – LA ROCHELLE

18pe 06 2010 La Rochelle

Tämä perjantaipäivä on pyhitetty La Rochelleen tutustumiseen. Samalla kun kävimme aamusuihkussa kysyimme laituripaikkaa. Jos vain pitkän laiturin länsipuolelta löytyy paikka niin voitte mennä siihen, sanoi toimiston mies sujuvalla englannilla. Hän kysyi, mistä olemme ja kun kuuli, että olemme Suomesta, hän haki meille sataman lippikset. Olimme heidän ensimmäiset suomalaiset vieraansa. Ei löytynyt laituripaikkaa, joten lähdimme vesibussilla keskustaan. Se lähtee aina puolelta paitsi siestan aikaan 1330 – maksu 1,30€ / nenä. Matka kesti noin 20 minuuttia.



Kaupunki oli vasta heräämässä yhdeltätoista, kun kuljimme sen katuja. Poikkesimme katedraaliin, jossa oli komea kattomaalaus, muuten se oli tavattoman selkeän vaatimaton.



Kalle ihmetteli kivilaatoilla peitettyjä ristikkorakenteiden puuosia. Ostimme Lonely Planetin Ranska-kirjan ja sieltä Nea luki istuessamme katukahvilassa, että näillä kivilaatoilla suojataan puuosat suolaiselta meri-ilmalta.



La Rochelle on ranskalaiseksi kaupungiksi tavattoman valkea. Rakennusmateriaalien valkoinen luo yhtenäisyyden ja kun kaikki ikkunaluukutkin ovat valkoisia (tai ovat ainakin joskus olleet), niin kaupunki saa oman ilmeensä. Ihmettelimme ranskalaisten kaupunkien ränsistyneisyyttä. Täällä ei ole ollut puhtia kunnostaa rakennuksia ja koko valtava vanhojen rakennusten arvokas omaisuus ollaan menettämässä.



La Rochellen kaupungintalon (L´hôtel de Ville ) varhaisimmat osat on rakennettu jo 1400-luvulla ja rakennusta on laajennettu usean vuosisadan aikana.

Menimme turisti-infoon hakemaan La Rochellen materiaalia. Kalle käveli tiskille ja tervehti espanjaksi, pyysi kartan ja esitteen englanniksi sekä kiitti italiaksi. Hän ihmetteli Nealle kun oli saanut espanjankielisen esitteen karttoineen ja sai kuulla monikielisyytensä. (On se hyvä kun osaa noita maailman kieliä, eikä välttämättä tiedä millä kielellä asiansa aikoo esittää.)



Monissa esitteissä oli kuvat uudisrakennuskortteleista kaupungin keskustassa. Nämä oli rakennettu vuoden 2007 paikkeilla. Kortteleista jäi jälkikuva kuin olisi ollut asuntomessuilla. Mukavat maanläheiset värit olivat vallitsevia (punamulta, keltamulta ja siniharmaa sekä oliivinvihreä).



Tunnusomaisinta La Rochellelle ovat kolme tornia. Kaksi niistä muodostaa portin ajettaessa veneellä sisälle kaupungin keskustaan. Mikäli vain meillä on aikaa niin tulemme huomenna päiväksi keskustan sisäsatamaan. Pieni varoitus La Rochellen kävijöille: Älkää oikaisko tämän viheriön poikki! (Pesin mielenosoituksellisesti kenkiäni koiranpaskottajan edessä.)



Mahtavat tornit antavat koko kaupungin keskustalle ryhtiä ja ovat vetovoimaisia turistipyydyksiä. Nytkin näiden ympärillä pyöri yksittäisiä turisteja ja luokkaretkeläisiä. Tornit ovat nimeltään Tour St Nicolas, Tour de la Chaine ja Tour de la Lanterne.



Täällä keskustan satamassa (Vieux Port) on kolme allasta, joista ensimmäinen kuivuu 1,3 metriin. Jalankulkusillan takana on porteilla suljettu (Bassin de Flot) allas, joka on ruopattu kahden ja puolen metrin syvyiseksi. Kolmannen sataman muodostaa kalasatama ja sen perällä oleva megajahtien allas. Siellä näimme sen eilisen mustapurjeisen jahdin, emmekä enää ihmettele sen nopeutta.



Kierrettyämme satama-altaat kävimme vielä tutustumassa kirkkoon, mistä Nealle ei jäänyt muistiin, kuin koululaisryhmän kaatama alttarimaalauksen selostustaulu. Itse keskityin kuvaamaan votiivilaivaa ja sen seinälle jättämää varjoa.



Paluumatkalla näimme konkreettisesti laskuveden vaikutuksen tähän sisäänajoväylään. Ei olisi kivaa ajaa väylän viereen ja jäädä odottamaan seuraavaa nousuvettä useiden tuntien kuluttua. Päätimme houkuttelevan keskustasataman nähtyämme kuitenkin huomenaamulla lähteä eteenpäin ja näin kävimme pienessä ruokakaupassa täydentämässä ruokavarastoja. Kaupan vierestä löytyi itsepalvelupesula, joten raahasimme kaksi säkillistä pyykkiä sinne. Nean vartioidessa koneita Kalle kävi hakemassa toimistosta nettikoodin ja niin saimme lähetettyä taas muutaman päivän blogit. Illalla Kalle paistoi pihvit ja keitti nuudelit. Menimme nukkumaan 2330.

_

1 kommentti: